„Kína Szilícium-völgyében” tárgyal épp Orbán Viktor

Pekingből a dél-kínai Sencsenbe utazott Orbán Viktor miniszterelnök, ahol megbeszélést folytatott Meng Fanlival, a Sencsen városi pártbizottság titkárával, és megtekintette a Kortárs Művészeti Múzeum és Tervezési Kiállítás épületében található, a „Kuangtung tartomány reformjának és fejlődésének 40. évfordulója” című kiállítást, tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtökön.

A város vezetője bemutatta a magyar delegációnak Sencsen történetét, és tájékoztatást adott a gazdasági, üzleti együttműködési lehetőségekről is a közlemény szerint. Sencsen Kína egyik különleges gazdasági övezete, ahol 17 millióan laknak, így Kína öt legnépesebb városa közé tartozik. Globális technológiai, kutatási, gyártási, pénzügyi, turisztikai és szállítási központ, kikötője a világ negyedik legforgalmasabb konténerkikötője.

Havasi Bertalan tájékoztatása szerint a nap folyamán Orbán Viktor további tárgyalásokat folytat a térségben kínai óriásvállalatok vezetőivel, majd megtekinti a magyar Zoboki-Demeter építésziroda által tervezett Nanshan Kulturális Központot.

Fotó: Fischer Zoltán / MTI

Érdekesség, hogy a KDNP-s Mihálffy Béla többször is járt Kínában az elmúlt időszakban, többek között Sencsent is meglátogatta a politikus, bár nem tudni, kikkel találkoztak. Mihálffy nemrég a magyarországi Dunakeszin járt Szijjártóval, ahol a szegeden forgalomba állt elektromos buszokat is gyártó BYD elnökével, Wang Chuanfuval tárgyaltak. Érdekesség, hogy a kínai vállalat központja is pont a kínai Sencsenben van.