Ünneplő tömegek fogadták Herszon városában a bevonuló ukrán különleges egység tagjait

Az ukrán hadsereg különleges műveleti erői Herszonban, a többi ukrán védő pedig a város szélén tartózkodik hozta nyilvánosságra Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek esti videóüzenetében, melyről az MTI számolt be.

Történelmi nap a mai: visszatérünk hazánk déli részére. Védőink jelenleg a város szélén tartózkodnak. Már nincs sok hátra, kezdünk bemenni. A különleges egységek viszont már a városban vannak fogalmazott az államfő. Zelenszkij méltatta a herszoniakat, amiért türelmesen vártak, és sohasem mondtak le Ukrajnához tartozásukról. A remény Ukrajna számára mindig jogos, Ukrajna mindig visszaveszi azt, ami az övé hangoztatta az elnök.

Számos videó kering arról Twitteren, hogy ukrán civilek éljenző sorfalai fogadják a bevonuló különleges egységeket, miután felszabadult a város az orosz megszállás alól. A városba péntek reggel vonult be az ukrán hadsereg. Herszon lakosainak egy része a város főterén is ünnepelt, ahol az elhaladó autók dudálással reagáltak minderre.

A Telex arról ír a Guardian tudósítása alapján, hogy az ukrán katonák házról házra járnak a frissen elfoglalt településeken kollaboránsokat és civil ruhába bújt orosz katonákat keresve. A lakókat is kikérdezik arról, bújkálhatnak-e a környéken olyanok, akik a jövőben esetleg az oroszokat segíthetnék a háborúban.

A most visszafoglalt települések között számos hidat, útelemet felrobbantottak az oroszok, hogy hátráltassák a bevonuló ukrán hadsereget. A Dnyipro folyó továbbra is orosz kézen lévő bal partjáról ezzel párhuzamosan az oroszok lőni kezdték az érkező ukrán harckocsikat. Azzal, hogy a két hadsereget most már csak egy folyó választja el egymástól, a csapatok rendkívül közel kerültek egymáshoz. Az ukrán hadsereg pedig ugyan elfoglalta Herszont, de mivel a város a folyó partján van, azt könnyen tűz alatt tudják tartani az oroszok.

Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról adott hírt, hogy falat húznak fel Ukrajna északi, fehéroroszországi határán és az Oroszországgal határos régiókat is megerősítik erődítményekkel. Szavai szerint Voliny megyében már elkezdtek árkokat, töltéseket, szögesdróttal felszerelt vasbeton kerítéseket építeni, amiből már három kilométer elkészült. Hasonló építkezések zajlanak Rivne és Zsitomir megyékben is. Hozzátette, hogy részleteket erről nem kíván nyilvánosságra hozni.

Elmondása szerint az Oroszországgal határos vidékeken is épülnek erődítmények. Timosenko hozzátette, hogy az ukrán határőrök minden szükséges felszereléssel rendelkeznek ahhoz, hogy messzire belássanak az ellenséges erők hátába.