Razziáztak a szerbek: fegyvereket és nagyobb mennyiségű pénzt találtak a menekülteknél

Több mint kétszáz migránst és több embercsempészt fogott el a szerb rendőrség a magyar határhoz közeli Ókeresztúron közölte a szerb belügyminisztérium szerdán.

Az illegális bevándorlóknál fegyvereket és nagyobb mennyiségű pénzt találtak, ezeket lefoglalták. A rendőrség három pisztolyt, egy puskát, több kést és bozótvágót kobozott el. A migránsokat befogadóközpontokba szállították, a feltételezett embercsempészeket pedig előzetes letartóztatásba helyezték.

Aleksandar Vulin belügyminiszter a helyszínen kijelentette: Szerbia nem volt és nem is lesz olyan hely, ahol bűnözők tanyázhatnak, akik embercsempészettel foglalkoznak, és az emberek nehézségein és balsorsán kereshetnek pénzt. A közlemény szerint a rendőrségi akció célja az ember-, fegyver- és kábítószercsempészet felszámolása volt.

Aleksandar Vucic szerb elnök, Karl Nehammer osztrák kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten tárgyalt a migráció megállításának lehetőségeiről. Elhangzott, a helyzet egyre rosszabb, egyre többen érkeznek, és már fegyvereket is használnak, átfogó megoldásra van szükség.

Azt írják ,a szerbmagyar határ közelében egyre több illegális bevándorló tartózkodik, és megnőtt az incidensek száma. Az Afrikából és a Közel-Keletről érkező migránsok úti célja nem a nyugat-balkáni ország, hanem az Európai Unió, főként Németország, ám a magyar határzár miatt sokan hosszabb időre Szerbiában rekednek.

Mivel a szerb hatóságok nem toloncolják ki azokat, akiket elfognak, csupán az ország északi határától a déli határig szállítják őket vissza, a migránsok sokszor ismét útra kelnek, és néhány nappal később ismét elérik a magyar határt.