Sikkasztás és pénzmosás gyanújával nyomoznak Márki-Zay Péter mozgalmának amerikai támogatásai miatt

Tényi István, a „legnagyobb magyar feljelentő ismét feljelentést tett, ezúttal a Fővárosi Főügyészségen a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz érkező külföldi anyagi támogatás ügyében, melyről mi is írtunk.

A kormányközeli Magyar Nemzet szerint a Fővárosi Főügyészség a dokumentumot a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak küldték meg, tőlük pedig a Nemzeti Nyomozó Irodához kerültek az iratok. Az ügyben feljelentéskiegészítést rendeltek el, majd az ORFK hétfőn arról tájékoztatta a lapot, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda sikkasztás és pénzmosás gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A történetről egy hosszas cikket írt a 24.hu. Az összefoglaló szerint csaknem kétmilliárd forint érkezett 2022 első felében Márki-Zay Péter mozgalmához az Egyesült Államokból. Az összeg eltörpül a Fidesz „államosított” kampányának számaihoz képest, ám újdonság a magyar politikában, ugyanis senkinek nem volt eddig „papírja” arról, hogy kampányának felét „kiskapusan”, de külföldről finanszírozták.

Mindezek tetejében a külföldi támogatás tényét maga Márki-Zay hozta nyilvánosságra, aki úgy érvelt, hogy valójában két kampány futott, egy pártos és egy civil – az utóbbit finanszírozta a tengerentúlról megtámogatott mozgalma. Ezen túl is érdekes a sztori: a néhai Arthur Finkelsteinnel fémjelzett, és a Republikánus Párthoz fűződő fideszes amerikai kapcsolatok mellé mára létrejött egy, az ellenzékkel együttműködő, sőt a hátországgal közös céget vivő demokratapárti kör is.

Márki-Zay Péter civil szervezetének legnagyobb támogatója az amerikai Action for Democracy (AFD) volt, melyet idén februárban alapítottak, mondván, hogy „demokratikus erőket próbáljanak erősíteni csatatérállamok, köztük Magyarország választásain”. Ezt Korányi Dávid, Karácsony Gergely tanácsadója, a szervezet hazai vezetője mondta a 24.hu-nak.

Az ellenzéki kampány összköltsége 3,5 milliárd forint körül mozgott. Márki-Zay mozgalma, az MMM első éves költségvetése pedig összesen 2,5 milliárd forint volt. Az MMM első éves költségvetése összesen 2,5 milliárdot taksált, ebből tett ki az AFD-től érkezett összeg 1,8 milliárdot. Ezen összeg nélkül Márki-Zayék nem tudtak volna ilyen kampányt finanszírozni a lap szerint.

Azt viszont nem tudni, hogy a részben az április 3-ai választás előtt, részben utána küldött összegek honnan származnak, kik adományoztak az AFD-nek. A szervezet csak annyit árult el a lap érdeklődésére, hogy külföldön élő magyar állampolgároktól van a pénz. Mindenesetre egy összegben érkezett a pénz az MMM bankszámlájára az AFD-től. Márki-Zay Péter arra a kérdésre még egy rádióinterjúban úgy reagált, hogy Soros György áll-e a támogatás mögött, a politikus úgy reagált: „nem hiszem, hogy ő köztük lett volna”.

Az adomány fokozatosan gyűlt a kampány alatt, és az átutalások fokozatosan jöttek, „és mi ebből fizettük a számlákat folyamatosan. A számlákhoz szükséges mértékben kaptunk támogatást még júniusban is” – mondta Márki-Zay. Állítása szerint még marad is egy közel 100 milliós összeg „a több milliárdos kampány végén”, pedig a külföldi adományok után áfát, adót kellett fizetniük, és azt sem zárja ki, hogy még bírság, büntetés, pótlék is jöhet.

Fotó: Bálint András / Szegeder