Még a választás után is több százmilliós adomány érkezett Márki-Zay Péterékhez az Egyesült Államokból

Több százmilliós támogatást kapott a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom az áprilisi országgyűlési választás után hónapokkal az Egyesült Államokból – ezt állította az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje a Magyar Hang Gulyáságyú című podcastjában, melyet a Telex szemlézett.

A politikus elmondása szerint ebből fizették ki „a kampány utolsó számláit”. A podcastban az is elhangzott, hogy személyesen ő készítette el az MMM kampányelszámolását, mind a 42 ezer sort egyesével vitték fel a rendszerbe, ami nem volt egyszerű feladat. Szerinte a „magyar történelemben” még nem volt politikusok részéről ilyen részletes kampányelszámolás, mint az övé lesz. A portál szerint a vásárhelyi polgármester azt találta mondani erről az elszámolásról, hogy

„még június közepén is érkezett több százmillió forintos támogatás az Egyesült Államokból, több százmilliós adomány.”

Ez utóbbiról Márki-Zay megjegyezte, „ennek a segítségével tudtuk kifizetni az kampány utolsó számláit”. Egy összegben érkezett a pénz és azt az Action for Democracy nevű amerikai alapítvány utalta át az MMM bankszámlájára, tőlük korábban is kaptak már „három-négy nagyobb tételt”. Arra, hogy Soros György áll-e a támogatás mögött, a politikus úgy reagált: „nem hiszem, hogy ő köztük lett volna”.

Az adomány fokozatosan gyűlt a kampány alatt, és az átutalások fokozatosan jöttek, „és mi ebből fizettük a számlákat folyamatosan. A számlákhoz szükséges mértékben kaptunk támogatást még júniusban is” – mondta Márki-Zay. Állítása szerint még marad is egy közel 100 milliós összeg „a több milliárdos kampány végén”, pedig a külföldi adományok után áfát, adót kellett fizetniük, és azt sem zárja ki, hogy még bírság, büntetés, pótlék is jöhet.

A podcast felvétele után a Magyar Hang megkereste Action for Democracy-t. A szervezet a lapnak küldött válaszában megerősítette, hogy valóban több részletben küldtek támogatást az MMM-nek és azt a mozgalom magyarországi bankszámlájára utalták, viszont az írták, hogy nem nyújtottak senkinek sem kampánytámogatást, az MMM-et mint civil szervezetet támogatták, amely szerintük osztja a demokratikus értékek és elvek iránti elkötelezettséget és küzd a diszkrimináció minden formája ellen.