Ujhelyi szerint Orbán tudatosan beszélt Tusnádfürdőn, így az EU-ra foghatja a pénzek elmaradását

„Akármennyi uniós forrást veszítünk el a következő időszakban, ha csak egyetlen eurócentet is, az kizárólag a magyar miniszterelnök és a Fidesz-kormány felelőssége lesz” – mondta Ujhelyi István szocialista EP-képviselő szerdai online sajtótájékoztatóján.

Ujhelyi úgy fogalmazott: valamennyi forrást várhatóan biztosan vissza fog tartani az Európai Bizottság a sikertelen tárgyalások következményeként, a legrosszabb forgatókönyv szerint akár az összes uniós támogatásunk is befagyasztva maradhat, így a helyreállítási alapban lévő mintegy 6 ezer milliárd, de érdemi veszélyben van a következő többéves költségvetés közel 13 ezer milliárd forintnyi támogatása is.

A szocialista politikus szerint „Magyarország mélyrepülése” lenne, ha a források nagyrészét zárolnák, mert így nemcsak a fejlesztések maradhatnak el, de tovább zuhan majd a forint, tovább gyengül a nemzetközi bizalom, emiatt is tovább vágtat majd az infláció, munkahelyek szűnnek meg, a kormány pedig – Ujhelyi véleménye szerint – újabb drága hiteleket fog felvenni az „éhséglázadástól tartva”.

A szociáldemokrata EP-képviselő a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy Orbán Viktor előre megfontoltan és tudatosan használt uszító, botrányos mondatokat Tusványoson, mert ezzel akarta tovább fűteni a politikai alapú vitát Brüsszel és a magyar kormány között, amire később megsértődve hivatkozni tud majd a források visszatartása idején. „Majd hallgatjuk, hogy az Európai Unió miatt nincs béremelés, az EU miatt kell visszavonni a rezsicsökkentés maradékát is, de ezért nem az Unió lesz a hibás, hanem a magyar kormány, amelyik ilyen helyzetbe hozta az országot” – fogalmazott Ujhelyi.

A szőregi politikus hangsúlyozta, hogy a jogállamisági eljárás nem kötődik sem a gyermekvédelminek nevezett törvényhez, sem az európai energiapolitika kapcsán kialakult vitákhoz, sem a migráció kapcsán létező nézeteltérésekhez, kizárólag az európai adófizetők érdekének és az uniós pénzek védelmének garantálásáról van szó. Ujhelyi szerint csak valami nagyon komoly és meglepő változtatás eredményezhet teljes megállapodást Brüsszellel, a szocialista képviselő szerint azonban a NER működési logikájának gyökeres megváltoztatása aligha várható a kormánytól.

Sajtótájékoztatón azt követelte az európai intézményektől és a magyar kormányzattól is, hogy mielőbb hozzák nyilvánosságra a jogállamisági eljárás során folytatott hivatalos levelezésüket, így egyértelművé téve, hogy milyen uniós kritikák és elvárások vannak a pénzek lehívhatósága kapcsán, illetve ezekre milyen válaszokat és vállalásokat adott a magyar kormány; amelyeket egyébként eddig Brüsszel a hírek szerint nem talált kielégítőnek.

„Jogunk van tudni, hogy a Fidesz-kormány milyen vádpontokat kapott, azokra mivel védekezett és milyen esélye van Magyarországnak arra, hogy minden nekünk járó forrás megérkezzen” – fogalmazott az online sajtótájékoztatón Ujhelyi István.