Ekkorát még nem bukott Szegeden a Fidesz

Június 9-én súlyos vereséget szenvedett Szegeden a Fidesz–KDNP pártszövetsége. Bár a kormánypárti oldal eddig sem teljesített túl jól a dél-alföldi megyeszékhelyen, a 36%-ot azért stabilan hozta az elmúlt két évtizedben, most viszont polgármesterjelöltjüknek, Fülöp Lászlónak csak 24,04%-ra futotta: 30711 szavazattal kapott kevesebbet a nagyjából 160 ezer lakosú városban mint a 22 éve regnáló, és most már a hatodik ciklusára készülő Botka László.

Bár már korábban is szóltak róla pletykák, az egykori televíziós újságíró-műsorvezető Fülöp László jelöltségét hivatalosan február végén jelentette be a szegedi Fidesz. Kampánya már a legelejétől kezdve is csak őrlángon égett, a kormányközeli sajtó lefutotta vele a kötelező podcast és interjú köröket, aztán a jelölt Facebook-oldala a saját posztjain túl többnyire csak az ezekből kivágott megmondásokból élt hónapokon keresztül. Közben nagy átrendeződések zajlódtak le a pártban.

A korábbi elnök Bartók Csaba még tavaly nyár végén mondott le, utána választották meg vezetőnek Rádi Ferízt, akiről kiderült, korábban tagja volt a Demokratikus Koalíciónak. Rádiról azóta sem hallani semmit, úgy tudjuk, tavaly szeptember óta még mindig ő az elnöke a szegedi Fidesznek.

Hogy merőben változik a párt, az akkor vált szembetűnővé, amikor április közepén bemutatkoztak a jelöltjeik. A Fidesz egyéniben nem indította újra frakcióvezetőjét, Tápai Pétert, és talán az egyik legaktívabb képviselőjük, Chovanecz Kata is lemaradt a listáról. Chovaneczcel az Átlátszó szerint telefonon közölték, hogy nem indítja újra a Fidesz, később a Magyar Narancs már arról írt, hogy a bűne az lehetett, hogy szorgalmazta, hozza helyre a párt helyi szervezete azt, hogy egy korábbi DK-tagot sikerült elnökké választaniuk Rádi Feríz személyében.

A képviselőnő aztán a 200 milliós csalással vádolt – és 2024-ben polgármesternek is indult – Joób Márton oldalán vágott bele a kampányba, majd függetlenként a 15. számú egyéni választókerületben, ahol jelölt volt, csúfosan alulmaradt a jelenleg alpolgármesterként is működő momentumos Nagy Sándorral szemben. De a Fidesz listája csak úgy hemzsegett az új nevektől. A régi arcokból csak hármat indítottak egyéniben, és közülük is csak egy, Ruzsa Roland tudott nyerni végül a körzetében, Kiskundorozsmán.

Zártkörű kampány

Mindeközben nagyon úgy látszott, hogy Fülöp Lászlót, kampányát és a szegedi Fideszt eléggé magára hagyta az országos vezetés. Ismeretes, hogy 2019-ben az akkori jelölt Nemesi Pál ügyeinek intézésére maga Kubatov Gábor és egy külön stáb érkezett a városba Budapestről, a jelölt aztán minden nagyobb rendezvényen szerepelt valamilyen formában, és szívesen rakták az országos politikából ismert nagy nevek mellé is. Még Fidesz-alelnök formájában

aki biztosította Szegedet a kormány és az önkormányzat közötti jó kapcsolatról egy esetleges Nemesi Pál győzelmet követően. Orbánhoz egy kávéra is beugrott.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Fülöp László viszont már nem volt ennyire népszerű, kevesebb nagypolitikából ismert arcot kapott, sokszor őket is csak egy-egy kép erejéig:

  • Kocsis Mátéval a Békemeneten találkozott,
  • pózolt vele Bakondi György kormánybiztos,
  • Gál Kinga Fidesz-alelnök,
  • borozott a Borfeszten Simicskó Istvánnal, a KDNP frakcióvezetőjével,
  • fogadta Menczer Tamást,
  • egy képre beugrott Sulyok Tamás köztársasági elnök mellé, 
  • Koncz Zsófia parlamenti államtitkárral is találkozott egy képre,
  • bár interjúban nem állt ki mellette, de aláírt neki Rovó László,
  • a Facebookjára felkerült Soltész Miklós államtitkár,
  • Kubatov Gábor,
  • Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter,
  • Tuzson Bence igazságügy miniszter
  • és Hollik István is.

Mivel az említett látogatások szinte mindegyike zártkörű volt vagy nem volt meghirdetve – a Szegeder is többször kérte, hogy vegyék fel a sajtólistára –, a helyi kormányközeli média archívumát böngészgetve kiderül, hogy a felsorolt politikusok közül nyilvánosan mindössze Menczer Tamás és Szalay-Bobrovniczky Kristóf kérte a szegedieket arra, hogy szavazzanak Fülöpre. Szijjártó Péter április elején az Optiwella beruházásának átadásán járt Szegeden, de a fennmaradt írásos emlékek szerint nem szólt Fülöp érdekében. Orbán Viktor pár hete a közeli Hódmezővásárhelyen kampányolt, de a jelöltről ő is megfeledkezett.

A kormánypárti vizitek annyira súlytalannak bizonyultak, hogy az állami hírügynökség, a Magyar Távirati Iroda egyszer sem írta le a jelölt nevét a kampány során. Sajtótájékoztatóira is csak a helyi kormányközeli sajtó volt hivatalos, bár ők sem termelték túl a jelöltről szóló cikkeket. Mondhatnánk, hogy Szegeden is érvényesült Orbán Viktor azon taktikája, miszerint a bizonytalanok meggyőzésébe nem kell energiát ölni, de helyi szinten is meglepően alacsony volt Fülöp médiareputációja.

Nem volt mit mondani

2024-ben a nagy mondások is elmaradtak. Nemesi Pálnak könnyebb dolga volt 2019-ben, regnáló iparkamarai elnökként nagyobb hitellel adhatta el az iparfejlesztés és a harmadik Tisza-híd ígéretét, Fülöp már sokkal szerényebb üzenetekkel jött. A harmadik híd nála már csak említés szintjén merült fel, és a fejlesztésekre sem hivatkozhatott miután karácsonykor a szegedi önkormányzat és a kormány közösen jelentette be a magyar gazdaságtörténet egyik legfontosabb beruházásaként emlegetett kínai BYD-gyárat.

A gyár bejelentése után talán már nem is volt érdeke a kormánynak legyőzni Botkát vagy erősíteni Fülöpöt, tekintve azt, hogy papírforma szerint amúgy is Botka volt a befutó, és egy agresszívebb kampány kockára is tehette volna a BYD ügyében folytatott további tárgyalásokat és a jó kapcsolatot.

Így általános megmondásoknál, hogy „nincs lendülete a városnak”, hogy az önkormányzat és az egyetem kapcsolatát fejleszteni kell, nem tudott többet mondani Fülöp. Voltak próbálkozásai arra, hogy tematizálja a zöldenergia ügyét, elültetett egy fát is, és beszélt arról, hogy Szegeden az egyik legdrágább a parkolás az országban és rosszak az utak. Utóbbival kapcsolatos talán az egyik legnagyobb performansza is, amikor Balogh Bence képviselőjelölttel betömött egy kátyút.

Végül sem Fülöp, sem a friss, de többnyire ismeretlen arcok sem hoztak sikert Szegeden a Fidesznek. Az 5 éve az addigi legnagyobbnak mondott 36,41%-os vereséget is túlszárnyalva Fülöp csak a szavazatok 24,04%-át kapta meg. Több mint 7 és fél ezerrel kapott kevesebb szavazatot, mint elődje 2019-ben, míg Botka László 6500-al szerzett többet. Kettejük között 30711 voks volt a különbség.

Egyéniben csak egy képviselőjük tudott győzni, igaz, az előző választáson is csak két körzetet vittek el. A közgyűlésbe kompenzációs listáról jutott be maga a polgármesterjelölt is, de az itt kiosztott helyeket sem tudták maradék nélkül behúzni: a nyolcból csak hatot kaptak meg, mert összesítésben két kutyapártos jelölt is bekerült a szegedi közgyűlésbe.

EP-listán is elmosta a Fideszt a Tisza

Ha a megyei jogú városokra levetítve nézzük az EP-listás eredményeket, akkor is Szegeden vallotta a legnagyobb kudarcot a párt. ​​A dél-alföldi megyeszékhelyen ugyanis a Tisza vitte a prímet 27208 szavazattal 38,32%-ot szerezve meg, míg a Fidesz–KDNP listájára 21305-en voksoltak és így a kormánypártok csak 30,01%-ot kaptak. 8,31%-kal és csaknem 6 ezer szavazttal maradtak le a Tisza mögött.

2019-ben Szegeden a Fidesz–KDNP még 40,76%-ot produkált az EP-választáson, igaz mindössze 24236 szavazattal, magasan előzve a MSZP–Párbeszéd (18,57%, 11042 szavazat) és a Demokratikus Koalíció listáját (14,5%, 8623 szavazat), bár ezek a formációk 2024-ben összefogva sem szereztek többet mint 11,31% és 8028 szavazat.

Hogy milyen a helyi szervezet megítélése az országos vezetésben, lesznek-e következményei az eredményeknek, hogy hol csúszhatott el a kampány, arról több helyi Fidesz–KDNP-s politikust és Fülöp László stábját is megkérdeztük. Megkeresésünkre cikkünk megjelenéséig Mihálffy Béla Fidesz–KDNP-s országgyűlési képviselő és Ruzsa Roland, az 1. számú egyéni választókerület képviselője válaszolt.

Ruzsa elmondása szerint nem ismeri a helyi szervezet megítélését, de a korábban felsorolt politikusok viszonylatában nem gondolja, hogy ne lettek volna jelen jelentősebb szereplők a kampányban. Hogy lesz-e következménye az eredményeknek, arról nem tudott nyilatkozni. Sajátmagát együttműködő embernek tartja, így ahogy az elmúlt 5 évben is kisebbségben, úgy a következő 5 évben is bízik abban, hogy együtt tud majd dolgozni a testülettel.

„A jövőben azon fogok dolgozni, hogy a választópolgárok bizalmát a szegedi nemzeti, polgári oldal újra elnyerje” – válaszolta megkeresésünkre Mihálffy Béla, akinek a szegedi szervezetet érintő többi kérdésre nem állt módjában válaszolni. „Ahogyan eddig is, úgy továbbra is a szegedi és homokhátsági választópolgárok számíthatnak rám és a kormány támogatására” – írta.

A Szegeder együttműködik a Telexszel, hogy Magyarország minden tájára eljussanak a legfontosabb és legérdekesebb szegedi történések. Ez a cikk ezen együttműködés keretében a Telexen is olvasható.