Szegeden nyerte a legnagyobbat a Tisza a megyei jogú városok közül

Aligha van ma olyan párt Európában, amely olyan erősen tudta berúgni a motort frissen alapított politikai szervezetként, mint a közel 30 százalékos listás szavazatarányt elérő Tisza Párt, írja a Telexen a Választási Földrajz.

Előzőleg megírtuk, a Tisza a megyei jogú városokban és más, 20 ezer főnél népesebb nagyobb városokban volt a legerősebb. Előbbieknél már 35 százalék felett tetőzött, de nem sokkal maradtak el a nagyobb, nem megyei jogú városok sem.

Nyíregyházán, Szolnokon és Szegeden meg is verte listán Magyar Péter a Fideszt,

de így történt Dunakeszin, Gyömrőn, Veresegyházon, Jászberényben, Budaörsön, Dunaharasztiban vagy éppen Szigetszentmiklóson is. Tehát a Tisza a várakozásokkal ellentétben nem Budapesten érte el a legjobb EP-listás eredményét. Megyei bontásban szintén az átlag feletti támogatottságot tudott felmutatni a párt egy sor nem igazán fideszes erősségnek számító megyében, mint amilyen Pest, Komárom-Esztergom és Csongrád-Csanád, ugyanakkor meglepően erősek Hajdú-Biharban is.

A Választási Földrajz cikkében az egész országra vetítették a Tisza támogatottságát egy interaktív térképen. Mi azt egy táblázatban ábrázoltuk a Reddit fórum magyar aloldalának egy érdekes posztja alapján, hogy a megyei jogú városokban és a fővárosban összességében milyen arányban (egész százalékra kerekítve) szavaztak az emberek a Tisza Pártra és a Fidesz-KDNP-re.

Meglepő eredmények jöttek ki, ahogy fentebb említve volt, bár elég sok helyen szoros volt az állás – jellemzően pár százalékkal szerzett többet a Fidesz –, volt három megyei jogú város, ahol a Tisza nyert: Szolnok, Szeged és Nyíregyháza. Hódmezővásárhely speciális eset, mert ott Márki-Zay Péter mozgalma is kapott huszonvalahány százelékot, ami torzítja némileg az arányokat, írja az adatokat közlő fórumtag.

Azért volt értelme csak e két pártot összehasonlítani, mivel az európai parlamenti választásokon 99,98 százalékos feldolgozottság mellett a Tisza Párt meglepően jól szerepelve 29,60%-on, míg Fidesz a korábbiakhoz képest jóval gyengébben, 44,32%-on áll. Így a két párton kívül a többi ellenzéki szereplő gyakorlatilag nem létezik, teljesen marginálisak lettek. A DK–MSZP–Párbeszéd koalíciója eddig 8,08%-ot ért el, a Mi Hazánk 6,74%-ot kapott, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (3,57%) és a Momentum (3,67%) pedig nem érték el az 5 százalékot.

Ezekkel az eredményekkel tehát a Fidesz-KDNP most 11 képviselőt juttatott az Európai Parlamentbe a rendelkezésre álló 21-ből, a Tiszának ebből 7 jött össze. Bejutott még a DK–MSZP–Párbeszéd koalíciója, ők 2, míg a Mi Hazánk 1 képviselőt ültethet be, utóbbi nem más, mint Toroczkai László.