Csongrád-Csanádban jól szerepelt a Tisza, Deutsch Tamásból viszont nem kértek

Habár a Fidesz teljesítette az Orbán Viktor által előzetesen elvárt 2 milliós abszolút szavazatszámot, a magas részvétel miatt ez idén csak egy 45 százalék alatti eredményre volt elég a kormányzó pártnak, írja a Választási Földrajz. 2019-ben 43,5 százalékos volt a részvétel, a tegnapi voksoláson viszont már a választók 58,5 százaléka szavazott az EP-választáson.

Ami talán nem megepő, hogy az országosan 7,5 százalékos relatív szavazatvesztését a Fidesznek nem Budapest okozta a legnagyobb mértékben, hanem a megyei jogú, valamint a 20 ezres lélekszám feletti egyéb városok. A megyeszékhelyek közül Győrben és Debrecenben volt a leglátványosabb a jelenség, mindkét városban 12 százalékpontot meghaladó volt a Fidesz visszaesése.

A Fidesz európai parlamenti, Deutsch Tamás vezette listája a legkevésbé Budapesten és Csongrád megyében volt népszerű, utóbbi talán nem újdonság. Ami viszont igazán újszerű fejlemény a Választási Földrajz szerint, hogy Győr-Moson-Sopron megyében, valamint Csongrádban több mint 11 százalékponttal esett vissza a Fidesz 2019-hez képest, miközben a Tisza itt saját országos átlaga feletti eredményt ért el.

A Fidesz a legnagyobb veszteségeket a legbiztosabbnak gondolt törzsterületeken szenvedte el, írják. Nagyon látványos a visszaesés mértéke a Homokhátságon (Bács-Kiskun és Csongrád) Hajdú-Bihar északi részén, valamint a Dunántúl teljes északi részén.

Megyei bontásban a 2022-es országgyűlési választásokhoz hasonlóan most is Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szerepelt legerősebben a Fidesz-lista (54,5 százalék). Ezenfelül csak Tolna, Nógrád, Vas és Somogy megyében volt meg az 50 százalék a kormánypárt számára.