Építhetik az SZTE hatemeletes, hétszáz férőhelyes kollégiumát

Már 2021-ben is írtunk a Szegedi Tudományegyetem Öthalmi Campusáról, három éve viszont csupán az engedélyeket kapták meg az épületkomplexumra, most viszont kiírták az építési tendert is, úgy tűnik, végre lett pénz a beruházásra. Ezzel új diáklakások és kutatói apartmanok épülhetnek Szeged új egyetemi városrészében, a Science Parkban, a lézerközponthoz vezető Wolfgang Sandner út mentén, nem messze a BYD-tól és a Budapesti úttól.

A tendernyertesnek nem csupán építenie, de bontania is kell a Science Park területén a meglévő régi iskolaépületet, és a könnyűszerkezetes kerékpártárolót. Ezután következik a tereprendezés, majd a terv szerinti új kollégiumi épület felépítése, a teljes területet ellátó kazánnal együtt. A régi kazánházat el kell bontani, ám ez az Öthalmi Campus melletti két meglévő diákszállást látja el hővel, így ideiglenes fűtést is ki kell építeni, majd az újonnan épített kazánházhoz csatlakoztatják a régi öthalmi koliépületeket.

Az új kollégium egy a jelenlegieknél jóval nagyobb, pincével rendelkező, hétszintes, „U”-alakú épület lesz. Emeleti szintjein találhatók majd meg a kollégiumi szobák, minden szint keleti végeiben az ezekkel méretben kompatibilis vendégszobákkal. Az „U”-alak szárainak töréspontjainál helyezik majd el a közösségi funkciókat, azaz a tanulószobát, a közösségi termet, a konyhát és az étkezőt. A kollégiumban összesen 343 szoba lesz, ahol 706-an lakhatnak.

A szobák elrendezése változatos, kétágyasból 290, háromágyasból pedig 10 darab lesz, vagyis a 300 szobában 610 diák fér majd el. Ezen felül lesznek ugye a vendégszobák, itt kétágyasból 33, míg háromágyasból úgyszintén tíz lesz. 96 vendég tudnak majd tehát itt elszállásolni a 43 vendégszobában. A pincében lesz egy 104 parkolóhelyes mélygarázs, az épület mellett még tíz kültéri parkolót alakítanak ki. Az ingatlanon továbbá összesen 108 kerékpár elhelyezése lesz biztosítva, ami azért nem sok az autós parkolókhoz képest.

Az „U” alak szárai között kialakítanak egy pincés, földszintes épületrészt. A pinceszinten kap helyett egy kétszintes, nagy belmagasságú, többfunkciós tornaterem, melyhez csatlakozik zsibongó tér is. A földszinten közösségi terek és közlekedők veszik körbe a csarnokteret, illetve a lobby külön átriumos kialakításokkal kapcsolódik a zsibongó teréhez.

Forrás: 4D Építész Stúdió

A szinteket szárnyanként egy-egy lépcsőházi blokk köti függőlegesen össze füstmentes zárt lépcsőházzal, összesen 6 lifttel, illetve szintenként takarítószer és kukatárolóval. A földszinten lesznek az akadálymentes szobaegységek – vendég és kollégiumi egyaránt –, a közösségi terek és kollégiumi kiszolgáló helyiségek például a konditerem, szauna öltözőkkel, megosztható közösségi terem a hozzájuk tartozó vizesblokkokkal.

Alapvetően nem rossz az épület, a burkolat is jó minőségűnek tűnik, a növények és a színek is okésak, azonban a forma néhol a szovjet panelépületeket, illetve az itt korábban elbontott vöröstéglás laktanyaépület szellemét idézi meg, főleg az ablakkiosztással. Alapvetően kollégiumról beszélünk, ami mondhatni social housing kategória, így nem is várhatjuk el, hogy a lézerközpont által magasra tett lécet megközelítse a formavilág.

Forrás: 4D Építész Stúdió

További érdekesség még, hogy a helyszínrajz szerint a teljes tömb megújulna, nem csak egy kollégium épülne a beruházással. A két meglévő diákszállásal egy telken lenne tenisz-, kosár- és egy kisméretű focipálya is, de gondoltak arra is, hogy a fás részen futóköröket létesítsenek, azok mellett pedig három street workout épülne, közöttük pedig egy sütögetős placc.

Az építkezésre a munkaterület átadásától számítva 36 hónap, vagyis három év áll majd rendelkezésre, plusz egy hónap lesz átadás-átvételi eljárásra. A kivitelező cégek ajánlatait június 24-éig fogadják be, míg a nyertest 70%-ban az olcsóság, míg 30%-ban a minőség szerint választják ki.