Megnyesik a Széchenyi téri „disznófejű fát”, hogy még tíz évig életben tartsák

Nevét onnan kapta, hogy egyik csonkja bizonyos szögből pont úgy néz ki, mint egy vaddisznó feje, a Google térképén már turistaattrakcióként is jegyzik.

A fa évtizedekkel korábban egy fagyrepedés áldozata lett, ez ma is látszik a törzsön. Makrai László, a szegedi környezetgazdálkodási cég ügyvezetője a szeged.hu-nak mondta el, hogy egy ötrétegű tomográfiai felvételt készítettek a fatörzséről, és az alapján folytattak állékonysági vizsgálatokat is. Ezekből derült ki, hogy újra szükséges a kezelés.

A borfesztivált követően újra kivágják a mintegy 20 méter magas platánfa elhalt részeit és lekezelik azt. Lombkoronájának és vázágainak egyharmadát vissza kell vágni, így még legalább egy évtizedig élhet a fa. Egy külpontos fáról van szó, ami azt jelenti, hogy a törzséhez képest egy irányba húzzák az ágai, ezen is javítanak majd. Korábban már egyszer kivésték törzsének elhalt részeit, a helyét gomba elleni szerrel kezelték.

A fát 120 kilométeres szélre is vizsgálták. „Fel kell készülnünk a viharos időszakra, mert általában augusztus végén, szeptember elején vannak olyan tájfuni szélsebességű viharok, amik már korábban okoztak problémát Szegeden. Volt, hogy a Széchenyi teret is sújtották” – nyilatkozta Makrai László a lapnak. Az ügyvezető megjegyezte, a „disznófejű fa” szerencsére védett a körülötte lévő platán társai által, így nincs akkora szélterhelésnek kitéve.

A platán egy Amerikából behozott faj, a Széchenyi téri fákat a nagyárvíz után, 1890 környékén ültették újra, így a jelenleg is látható platánok életkora Makrai László szerint 120–130 év körül van.