Letöltendőt kapott a mórahalmi Mini Hungary-ügy három vádlottja Szegeden

Letöltendő szabadságvesztésre ítélték a Mini Hungary Park-ügy három vádlottját, közölte lapunkkal a Szegedi Ítélőtábla. A mórahalmi makettpark ügyében hozott ítélet jogerős, fellebbezésnek nincs helye. Így a Szeviép egykori vezérigazgatójának, Baranyi Sándornak és a Délmagyarország volt főszerkesztőjének, a Hír TV, valamint a Borfesztivál egyik alapítójának, Dlusztus Imrének is börtönbe kell vonulnia.

  • Az elsőrendű vádlott Baranyi Sándor jogerős büntetése három év,
  • a másodrendű Dlusztus Imréé három év hat hónap,
  • a harmadrendű vádlotté egy év hat hónap, négy évre felfüggesztve,
  • a negyedrendűé egy év tíz hónap, míg
  • az ötödrendű terhelt egy év egy hónap felfüggesztett börtönt kapott.

A Szegedi Ítélőtábla tehát több esetben is megváltoztatta az első fokon eljárt Szegedi Törvényszék ítéletét. A korábbi ítélethez képest most súlyosabb büntetést szabott ki az első- és másodrendű vádlottakkal szemben, és a felfüggesztést is mellőzte esetükben. A negyedrendű vádlott büntetése nem változott, azonban a felfüggesztésre vonatkozó rendelkezést végül az ő esetében is mellőzte a bíróság.

Még tavaly novemberben írtuk meg, hogy a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a büntetések súlyosítását kéri a Mini Hungary Park megvalósítása során elkövetett szabálytalanságok miatt indult bűnügyben.

Az elsőfokú ítélet szerint a történelmi Magyarország híres épületeit makettek formájában bemutató park megépítése során az elkövetők állandó finanszírozási problémával küzdöttek, ennek áthidalására, a projekt folyamatosságának fenntartására és finanszírozására elhatározták, hogy az időközi kifizetési kérelmekben olyan maketteket is készre jelentenek le, amelyek akkor még nem voltak készen.

Tisztában voltak azzal, hogy a kifizetési kérelmek benyújtásakor nem a valós készültségi állapotnak megfelelő helyzetet mutatnak a támogató hatóság felé, amelynek célja a több mint 512 millió forint támogatási összeg minél nagyobb részének idő előtti, és ebből fakadóan jogosulatlan megszerzése volt. 

Ezért a bíróság a projekt megvalósításában résztvevő személyeket költségvetési csalás kísérlete miatt próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre és pénzbüntetésre ítélte, valamint két férfit több évre eltiltott a gazdasági társaság vezető tisztségviselői foglalkozástól is.