Börtönbe küldené a mórahalmi makettparkkal majdnem félmilliárdot elcsaló vállalkozókat az ügyészség

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a büntetések súlyosítását kéri a Mini Hungary Park megvalósítása során elkövetett szabálytalanságok miatt indult bűnügyben, írja az ügyészség a közleményében.

Az elsőfokú ítélet szerint a történelmi Magyarország híres épületeit makettek formájában bemutató park megépítése során az elkövetők állandó finanszírozási problémával küzdöttek, ennek áthidalására, a projekt folyamatosságának fenntartására és finanszírozására elhatározták, hogy az időközi kifizetési kérelmekben olyan maketteket is készre jelentenek le, amelyek akkor még nem voltak készen.

Tisztában voltak azzal, hogy a kifizetési kérelmek benyújtásakor nem a valós készültségi állapotnak megfelelő helyzetet mutatnak a támogató hatóság felé, amelynek célja a több mint 512 millió forint támogatási összeg minél nagyobb részének idő előtti, és ebből fakadóan jogosulatlan megszerzése volt. A csalás miatt a céget a kifizetett összeg visszafizetésére is kötelezték, de a 436 millió forintból végrehajtási eljárás során csupán alig 50 millió forint térült meg.

A bíróság a projekt megvalósításában résztvevő személyeket költségvetési csalás kísérlete miatt próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre és pénzbüntetésre ítélte, valamint két férfit több évre eltiltott a gazdasági társaság vezető tisztségviselői foglalkozástól is.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség valamennyi elkövető terhére végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabása érdekében, míg a védelem felmentésért, enyhítésért fellebbezett.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a kiszabott szabadságvesztés tartama indokolatlanul enyhe, a bűncselekmény elkövetésének összes körülményére figyelemmel azok súlyosítása indokolt. Másodfokon az ügyben majd a Szegedi Ítélőtábla dönt.