Törpe víziló született a szegedi Vadasparkban

Tigi és Chippo, a két törpe víziló 2008-ban állt párba a Vadasparkban, miután az intézmény belépett az európai fajmentő tenyészprogamba. A program sikeréhez immár negyedjére járul hozzá a szegedi pár, április 9-én látta meg a napvilágot a legifjabb víziló, számoltak be róla a Vadaspark honlapján.

Tigi már gyakorlott anyaként neveli kicsinyét, jelenleg még a vízilóház biztonságában, írják. Az első időszakban a lehető legnagyobb nyugalmat biztosítjuk az anya és kicsinye számára, ezért csak a hím látható a kifutóban, de ahogy lehetséges, a látogatók a borjút is megtekinthetik majd a vízilóház ablakán keresztül.

A törpe víziló Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben és mocsaraiban él, kevésbé kötődik a vízhez, mint nagyméretű rokona, a nílusi víziló. Ezért veszélyben is inkább a sűrű bozótba menekül, mint vízbe. A két faj közötti további különbség, hogy a kisebbik vízilófaj egyedei magányosan élnek, állatkertben ezért is különítik el a hímet a nősténytől és a kicsinyétől.

A törpe vízilót az élőhelyének pusztulása és az orrvadászat veszélyezteti leginkább, olyannyira, hogy veszélyeztetettnek számít, mindössze 2000–2500 egyede él már csak vadon. Állatkertekben stabil a helyzete a tenyészprogramnak köszönhetően, kb. 125 egyede található meg Európa állatkertjeiben. Szegeden 2011 óta örülhettünk újszülött víziló érkezésének, legutóbb 2020-ben.

Fotó: Szeged Zoo

Hagyománynak számít, hogy ha törpe víziló születik, a névadására pályázatot hirdet a szegedi intézmény. Most is számítanak javaslatokra, így meghirdették az ötletpályázatot, mely során azt kérik, kizárólag e-mailben küldjük meg ötleteinket az info@zoo.szeged.hu címre április 23-ig.