Üzbég régiós kormányzó, nagykövet és cégvezetők is jártak kedden Szegeden

Szegeden tett diplomáciai látogatást az üzbegisztáni Surkhandarya régió kormányzója, Ulugbek Berdikobilovich Kosimov. Őt Shakhavdinov Oybek, az Üzbég Köztársaság magyarországi nagykövete, valamint energetikai, mezőgazdasági és turisztikai cégek vezetői kísérték el, írja a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal közleménye.

A régió képviseletében azért érkezett Szegedre április 8-án Surkhandarya gazdasági életének mintegy 25 képviselője, valamint a régió kormányzóságának vezetői, hogy a vármegyével többszintű gazdasági együttműködést alakítsanak ki. A Kormányhivatal látta el a koordinátori feladatokat, az üzbég delegáció pedig találkozott a szegedi és a vármegyei önkormányzatok vezetőivel, a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamarával, az ArchEnerg Klaszterrel és a Szegedi Tudományegyetemmel, a napot pedig a Bonafarm csoportnál tett látogatással zárták.

A találkozó során több megállapodást is aláírtak a felek. A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal és Surkhandarya régió közös szándéknyilatkozata kiterjed a közigazgatás digitalizációjával kapcsolatos tapasztalatcserére és a hatósági eljárások során felmerült ismeretek megosztására is, különösen a mezőgazdasági igazgatás, valamint az élelmiszerlánc-biztonság területén. A Kormányhivatal vállalta továbbá, hogy a vármegyei gazdasági együttműködési lehetőségek esetén koordinátori feladatot lát el.

A Surkhandarya régió képviselői együttműködési megállapodást, illetve szándéknyilatkozatot írtak alá a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamarával, vármegyei önkormányzattal és az ArchEnerg Klaszterrel a jövőbeni gazdasági együttműködés előmozdításáról és a két régió gazdasági életének ösztönzéséről.

A közlemény szerint a mintegy 2,8 millió lakosú Surkhandarya régió az Üzbég Köztársaság délkeleti részén fekszik, gazdaságát elsősorban a mezőgazdasági termelés és a bányászat határozza meg, 2023-ban 3,5 milliárd dollárt tett ki a körzet GDP-je.