Fülöp László: Akkor leszünk győztesek a XXI. században, ha megszelídítjük a zöldenergiát

A kormány célja, hogy minél szélesebb körű legyen a zöldenergia felhasználása, ami Magyarország energiaszuverenitását erősítheti – ezt az Energiaügyi Minisztérium (EM) államtitkára mondta szerdán Szegeden.

Steiner Attila szerint nagyon jó adottságok vannak az országban, ezért több stratégián is dolgozik a kormány mind a zöldenergia termelésének, mind pedig tárolásának elősegítésében. Példaként említve a geotermikus energiát elmondta, céljuk, hogy Szegedhez hasonlóan más városokban is fel lehessen használni a távfűtés, vagy akár áramtermelés területén a geotermikus potenciált. A kormány megkezdte egy országos szintű stratégia kidolgozását, amely a geotermikus energia felhasználására irányul, mondta az államtitkár Szegeden.

A zöldenergiával kapcsolatos, 13 kérdésből álló online konzultációról szóló sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, olyan lehetőségeket kell teremteni, amelyekkel Magyarország sokkal kevésbé lesz függő a külső energiaimporttól. Nem véletlen, hogy a geotermia kérdése a konzultáció egyik fő eleme, hiszen itt nagy lehetőségek vannak. Steiner elmondása alapján országos szinten akár milliárdos nagyságrendű földgázfogyasztást is ki lehet váltani geotermiával, ha az infrastrukturális beruházások megvalósulnak.

Az államtitkár felhívta a figyelmet a napenergia fontosságára is. Mint mondta, a kormány célja, hogy 2030-ra megduplázza a mostani naperőmű kapacitást, amely jelenleg 6000 megawattnyi az országban. A paksi kapacitással együtt jóval az országos fogyasztás felett van az előállított villamos energia, ezért annak tárolása is nagyon fontos. Emiatt a tárolást is nagy mértékben fogja ösztönözni a kormány. Hazai és európai uniós támogatások is rendelkezésre fognak állni az elkövetkező időszakban, amelyeknek együttes célja, hogy a lakosság aktívan részt tudjon venni a zöld átmenetben, a zöld fordulatban.

Fülöp László, a Fidesz-KDNP szegedi polgármesterjelöltje is ott volt a sajtótájékoztatón. Arról beszélt, hogy a XXI. században akkor tudunk csak győztesek lenni, hogy ha a zöldenergiát megszelídítjük, magunkévá tesszük, és rácsatlakozunk erre a gyorsvonatra”. Ismertette, a napsütötte órák száma Szegeden nagyon magas, ezért fontos a napelemparkok építése, a napenergia felhasználása is. Emellett Szegeden hatalmas, talán az országban a legnagyobb a geotermikus potenciál.