Szalay-Bobrovniczky: Az első világháborúhoz hasonló katasztrófa fenyeget manapság is

A honvédelmi miniszter kedden Mórahalmon járt. Szalay-Bobrovniczky Kristóf Az első világháború – alulnézetből című kiállítás megnyitóján úgy fogalmazott, manapság is egy olyan katasztrófa fenyeget újra, amely nem elképzelhetetlen, hogy olyan méretűvé válhat, amilyen az első világháború volt.

Mint mondta, a szomszédunkban dúló háború miatt kötelességünk megőrizni a békét, a józan ítélőképességünket és higgadtságunkat. A miniszter úgy véli, a békéhez olyan erő kell, amit a magyar honvédséggel együtt épül, és ami a lelkünkből fakad az ilyen kiállítások hatására. Szalay-Bobrovniczky arra figyelmeztetett, távol kell tartanunk magunkat azoktól a néha névtelen nagy hatalmú politikusoktól, akik most fegyvert és háborút kiáltanak.

A mórahalmi program után Szegeden is járt most kedden a miniszter, pontosabban Kiskundorozsmán Fülöp László, a szegedi Fidesz polgármester-jelöltjének és Ruzsa Roland képviselőnek meghívására. Mint Szalay-Bobrovniczky közösségi oldalán írja, jó volt találkozni a szegedi patrióta közösséggel, és a migráció megfékezésének fontosságáról beszélgetni azokkal, akik a déli határ közelsége miatt a saját bőrükön tapasztalják a veszély komolyságát.

Szalay-Bobrovniczky pont egy hete járt legutóbb a városban, akkor épp a Rheinmetall alapkőletételén a Science Parkban. Mint a Szegeder kiderítette, a 08-as oldalszámú Airbus H-145 típusú honvédségi helikopterrel jött a miniszter. Ennek tényét kérdésünkre a Honvédelmi Minisztérium is elismerte, mint válaszukban írták, a Szalay-Bobrovniczky a Rheinmetall-gyár alapkőletétele után röviddel a S.E.R.E.G. című magyar katonai sorozat forgatásának nyílt napján vett részt Újdörögdön.

„A szoros időbeosztás teljesítéséhez a miniszter a Magyar Honvédség helikopterét vette igénybe. A repülés az éves kiképzési tervnek megfelelően, egyúttal a pilóták képzettségének fenntartása érdekében történt.” Arra is kitértek válaszukban, hogy az Airbus H145 típusú helikoptert ezután – megállapodás szerint – a miniszter forgatási célokra átadta a filmkészítőknek. A S.E.R.E.G. sorozat forgatási nyílt napjának sajtótájékoztatóján a szereplők egy helikopteres ereszkedési jelenetet mutattak be vele.