Felújítják az Attila utcai parkokat

Felújítják a szegedi Lőw Immánuel és a Lőw Lipót parkokat, közösségi teret is kialakítanának – jelentette be Nagy Sándor alpolgármester a keddi lakossági fórumon, ahol Vakula Réka tájépítész ismertette a részleteket.

A két Attila utcai parkot három ütemben tervezik fejleszteni, első körben emlékhelyeket alakítanak ki. Várhatóan őszre készülnek el, a szeptember 4-i avatón a 80 évvel ezelőtt elhurcolt szegedi zsidókról tartanak megemlékezést a Szegedi Zsidó Hitközség sorozatának záróeseményeként.

Később eltávolítják és a változó klímának ellenálló fajtákra cserélik az utóbbi időben elszaporodott invazív növényeket. A hulladéktárolókat is rendezik, és korszerűsítik a közvilágítást. Egy közösségi teret is kialakítanak, ahol lehetőség lesz kertészkedésre és vízvételre.

Az Attila utca elején található parkokat a közelmúltban nevezték el apáról és fiáról a város kulturális életében betöltött fontos szerepük miatt. Lőw Lipót német-cseh születésű magyar rabbi és tudós volt, 1850-től haláláig Szeged főrabbija, a zsidóság egyenjogúsítási mozgalmának vezetője. Szorgalmazta a magyar zsidóság asszimilációját és a nemzeti nyelv használatát az egyházi szertartásokon. Halála után fia, Lőw Immánuel örökölte hivatalát.