Botka a nagyárvízi megemlékezésen: Már készülnek a rakpart felújításának tervei

A szegedi Nagyárvíz 145. évfordulójára emlékezve adták át a ráncfelvarráson átesett árvízi emlékmű környezetét. A rakpartfelújítás nulladik ütemében 110 millió forintból megújult a tér és némi zöldterület is kialakításra került a rakpart felőli oldalon.

145 éve az évszázad árvize elmosta a vályogvárost, hogy aztán európai összefogással megépülhessen a gyönyörű, palotás Szeged. Körutunk azóta is az újjáépítést támogató nagyvárosok nevét viseli: Bécs, London, Párizs, Berlin, Brüsszel és Róma segített a legtöbbet. De az újjáépítéshez kellett a szegediek összefogása, konok elszántsága is. E kettő talapzatára épül és fejlődik ma is városunk, az összefogásra és az európai értékekre” – írja Botka László közösségi oldalán.

A polgármester a Szeged.hu tudósítása szerint arról is beszélt, hogy a rakpartot teljes egészében fel fogják újítani, ehhez a tervek már nagyban készülnek. „Ez egy több milliárdos beruházás lesz, amit akkor tudunk megvalósítani, amikor végre már megnyílnak a Magyarországnak és Szegednek elérhető európai uniós források.” Emellett megemlítette, Tápénál a Sárgát fogják fejleszteni a közeljövőben.

A nagyárvízi megemlékezésről Botka elmondta, azért ilyen „kicsi” és családias, mert pénteken a március 15-i megemlékezésen „együtt fogjuk megünnepelni, nem a pusztítást és nem az árvizet, hanem Szeged város újjászületését”.