Mossuk kezeinket – Szegeden is bemutatják a kórházi fertőzésekről szóló filmet

Szegeden is vetítést szervez a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Direkt36, hogy mélyebben megismerhessük a kórházi fertőzések súlyosságát Magyarországon. A TASZ évekig pereskedett, míg sikerült megszerezni a feltáráshoz szükséges adatokat, az adatok értelmezését, elemzését pedig a Direkt36 végezte el szakértők segítségével. Az eseményt március 7-én, csütörtökön, a Motiváció Közösségi térben szervezi a TASZ.

A kórházi fertőzések az egészségügyi ellátás kiküszöbölhetetlen velejárói. A megfelelő ráfordításokkal azonban – a magyarországi helyzetet tekintve – számuk jelentős mértékben csökkenthető lenne. Ezért is olyan aggasztó, hogy a kórházi fertőzések száma hosszú évek óta rendületlenül nő Magyarországon. Miközben a probléma egyre nyilvánvalóbb, az állami szervek és az intézmények részéről nem látható komoly erőfeszítés a megoldására – írják közleményükben. 

A kórházi fertőzések számadatai is egyértelműen jelzik, hogy az egészségügy rendkívül súlyos finanszírozási problémákkal küzd, hiányzik a kellő mértékű és színvonalú anyagi és humánerőforrás a rendszerből. Ahhoz, hogy a kórházi fertőzések adatait egyáltalán nyilvánosságra hozzák és megismerhetőek legyenek, a TASZ évekig pereskedett, míg végül sikerült megszerezni őket. Az adatok értelmezését, elemzését végül a Direkt36 végezte el szakértők segítségével.

Az újságírók több mint egy éven át kutatták a kórházi fertőzések magyarországi helyzetét, hogy valódi képet kapjunk a baj mértékéről és megértsük, ki mindenkin múlik a megoldás. A Direkt36 Semmelweis projekt nevű cikksorozata alapján forgatták azt a dokumentumfilmet is, amelyet most Szegeden is bemutatnak. A filmből kiderül, hogy miként zajlott a nyomozás, milyen titkokat árulnak el egészségügyi dolgozók a kórházakban uralkodó állapotokról és milyen tapasztalatokról számolnak be a fertőzések áldozatai.

Március 7-én 18 órakora szegedi Motiváció Közösségi Térben, a Feketesas utcában lesz a vetítés.

A vetítést beszélgetés követi Lovas Andrással, a Magyar Orvosi Kamara Intenzív Terápiás és Aneszteziológiai Munkacsoportjának elnökével, Lőrinczi Lillával, a TASZ jogászával, Marton Kamillával, a Direkt36 újságírójával, Fuchs Mátéval és Kőrösi Mátéval, a dokumentumfilm rendezőivel. A részvétel ingyenes és nem kötött regisztrációhoz.