Elkelt az Arany János utcai parkolóház, öten is licitáltak rá

Eladták a nemrég árverésre bocsátott Arany János utcai, évek óta nem használt parkolóházat, írja a szeged.hu. A kikiáltási ár 273 millió forint volt, öten adtak be érvényes pályázatot az épületre. A licitlépcső 1 millió forint volt, minimum ennyivel drágulhatott körről körre a parkolóház.

Az ingatlant végül 311 millió forintért vették meg, a jogi és pénzügyi ügylet tizenöt napon belül lezárul a lap cikke szerint. Az új tulajdonos a pénteki naptól számítva a tizenhatodik napon veheti birtokba a parkolóház épületét, mely az SZKT tulajdonában volt, de ők már az év elején kiköltöztették ügyfélszolgálati irodájukat a Zrínyi utcai épületbe.

Korábban megírtuk, a belvárosi Arany János és Dózsa György utcák sarkán 2003 óta álló parkolóházat se lebontani, se felújítani nem érte volna meg, így üresen állt már egy ideje. Ennek oka, hogy egy kocsi beállásához majdnem 10 perc kellett a gépi teherliftes emelő miatt, kifelé szintúgy, de csúcsidőben ez több is lehetett, ugyanis csak egy be- és kijárata volt az épületnek, így egyre csökkent a népszerűsége és a kihasználtsága.

Később próbálkoztak azzal is, hogy télire heti áron olcsón kiadták a helyeket garázsjelleggel, de az sem hozott elég pénzt a fenntartáshoz, ezért 2018 nyarán teljesen bezárták azt. Az önkormányzat eddigre 1 milliárd forintnál is többet költött az épületre és üzemeltetésére. Az épületben működő panzió és étterem pedig a koronavírus-járvány időszakában ment tönkre.

A parkolásért felelős közlekedési cégnél, az SZKT-nál keresték a lehetőséget, miként lehetne hasznosítani az épületet. Felmerült a tönkrement gépezetet kicserélése is, de az drága lenne, és az alaphelyzet sem változna vele, ráadásul átlagosnál nagyobb méretű személyautókat, például terepjárókat nem is tudna fogadni. Az épület teljes lebontását a telek esetleges eladásának ára sem fedezné.

Tavaly végül az épület eladása mellett döntöttek, az erről szóló anyagot a december 15-i közgyűlésre terjesztették be. A licitálási folyamat pedig mostanra zárult le.

Fotó: Bálint András / Szegeder