Karácsonyiajándék-ötlet: 270 millióért eladó a Dózsa utcai parkolóház

A belvárosi Arany János és Dózsa György utcák sarkán 2003 óta álló parkolóházat se lebontani, se felújítani nem éri meg, így üresen áll már egy ideje. Ennek oka, hogy egy kocsi beállásához majdnem 10 perc kellett a gépi teherliftes emelő miatt, kifelé szintúgy, de csúcsidőben ez több is lehetett, ugyanis csak egy be- és kijárata volt az épületnek, így egyre csökkent a népszerűsége és a kihasználtsága.

Később próbálkoztak azzal is, hogy télire heti áron olcsón kiadták a helyeket garázsjelleggel, de az sem hozott elég pénzt a fenntartáshoz: a parkolóház kihasználtsága még így is végig 30 százalék alatt maradt, ezért 2018 nyarán teljesen bezárták azt. Az önkormányzat eddigre 1 milliárd forintnál is többet költött az épületre és üzemeltetésére. Az épületben működő panzió és étterem pedig a koronavírus-járvány időszakában ment tönkre.

A parkolásért felelős közlekedési cégnél, az SZKT-nál keresték a lehetőséget, miként lehetne hasznosítani az épületet. Felmerült a tönkrement gépezetet kicserélése is, de az drága lenne, és az alaphelyzet sem változna vele, ráadásul átlagosnál nagyobb méretű személyautókat, például terepjárókat nem is tudna fogadni. Az épület teljes lebontását a telek esetleges eladásának ára sem fedezné.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Most az eladás mellett döntöttek: a december 15-i közgyűlésre beterjesztett anyag szerint a többnyire üres épülettől 273 millió forintért válnának meg. Ez mindössze harmada annak az összegnek, amit közel huszonöt év alatt elköltöttek rá. Az, hogy az eladás után mit kezd vele új tulajdonosa, rejtély, ám nagyobb átalakítás nélkül nem valószínű, hogy más funkciót találnának neki, így esélyes, hogy lebontják és mást építenek a helyére.

A jövő év elején a parkolási ügyfélszolgálat átköltözik az SZKT Zrínyi utcai épületébe, míg a parkolóházat teljesen lezárnák, ami – az értékesítés megtörténtéig – további energiamegtakarítást jelent a társaság számára. Az épületet egyébként csak akkor lehet eadni, ha lekerül róla a 800 milliós jelzálog, amelyet az év végén lejáró működési hitel fejében jegyeztek be az ingatlanra, írja a szeged.hu.