Félmilliárd forintból újítaná fel a város Milkó-palotát, de ez a lakóknak is sokba fog kerülni

Az idei évben 270 millió forintot költ az önkormányzat a Stefánián álló Milkó-palota rendbehozására – jelentette be Binszki József várospolitikai alpolgármester, belvárosi képviselő a helyszínen kedden délelőtt. 20 millió forintot költenek a teljes tervezésre, és további 250-et fognak a kivitelezési munkákra. Ez ugyanakkor korántsem lesz elég, Binszki szerint akár kétszer ennyibe is kerülhet a teljes felújítás. Az alpolgármester azt ígéri, jövőre folytatni fogják.

Újságírói kérdésre Binszki azt mondta, az önkormányzatnak 78% tulajdonrésze van a házban, a 28 lakásból 15 az IKV-é, illetve van még 13 nem lakáscélú helyiség is. Ha minden igaz, akkor a tulajdonjogi kötelezettségek mentén a magántulajdonosoknak megfelelő arányban kell hozzájárulniuk a felújítás költségeihez. „Én nem számoltam ki, bocsánat” – mondta Binszki, amikor a konkrét számokról kérdezte a sajtó. Mivel 13 magánlakás van, ez lakásonként akár 19 millió forintot meghaladó összeg is lehet csak idén, a teljes felújítás esetében pedig ennek dupjája. Kérdés, hogy a nem lakáscélú helyiségek ezt az összeget melyik irányba viszik majd, ezek tulajdonjogáról ugyanis nem beszélt a politikus.

Binszkitől a Szeged.hu újságírója megkérdezte, felmérték-e, hogy a magántulajdonosok hozzá tudnak-e majd járulni a felújítás költségeihez, amire az alpolgármester azt felelte, „megmondom az őszintét, nem mértük fel, de a tulajdonosoktól jött a kezdeményezés”.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Ezután arról beszélt, hogy a lakók folyamatosan fordultak panaszaikkal az IKV-hoz az elmúlt években, hogy mit kellene megcsinálni a házon, de arra nem tudott megnyugtató válasszal szolgálni, hogy az itt élőknek, akik tulajdonosok is lakásukban, van-e pénze arra, hogy beszálljanak, és mi lesz, ha nem. Azt ugyanis nehéz elképzelni, hogy mind a 13 lakás tulajdonosa képes lenne hirtelen bedobni egy olcsóbb hódmezővásárhelyi panellakás árának megfelelő összeget.

Az alpolgármester szerint ezzel nem lesz gond, hiszen az elmúlt években elvégzett, kisebb összegű (százezres, milliós) munkák költségeit is a tulajdonjogok arányában kellett állni a kivitelező felé. „Nekem ez olyan evidenciának tűnik” – mondta Binkszi a sajtó felől felmerült aggályokra.

A francia neoreneszánsz stílusú Milkó-palota ikonikus épület, Szeged sokáig egyetlen állandó közúti hídjának, a mostani Belvárosi híd belvárosi hídfőjében áll. Színével is kitűnik, ám nem volt mindig ilyen: a több mint negyven éve rózsaszín árnyalatúra mázolt palotáról a műemlékvédelmi felügyelet mutatta ki egy vizsgálattal, hogy eredetileg zöldes–barnás árnyalatú lehetett a vakolat. 

Az 1883-ban Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján épített palotában 1908 júniusától működött filmszínház is Uránia néven. Alapvetően lakóépület volt, az első lakhatási engedély 1884. február 11-i keltezésű,  évvel ezelőtti.