Nagy Sándor: Most a kormánynak kell lépnie véderdő-ügyben

Mihálik Edvin zöld tanácsnok, a Momentum szegedi frakcióvezetője és Nagy Sándor, Szeged momentumos alpolgármestere tartott sajtótájékoztatót csütörtökön a Városháza előtt arról, hogy a Szeged-Csanádi Egyházmegye végül Mórahalmon építi fel a fociakadémiát, és már nem vágnák ki a szegedi véderdőt.

Nagy megemlítette, hogy az önkormányzat ajánlott jobb helyszínt az iskolának, és a püspöki stadion környezetében vannak még labdarúgásra alkalmas üres területek is, tehát a projekthez eleve nem lett volna szükséges fát vágni. Bár az alpolgármester szerint egyelőre ismerjük a püspökség szándékait, úgy véli,

a kormánynak még vissza kell vonnia azon rendeleteit, amelyek felülírták az önkormányzatét,

tehát most a kormánynak kell lépnie. Nagy megköszönte minden szegedinek, hogy összefogott azért, hogy megmeneküljön a szegedi véderdő.

Mihálik Edvin bölcs döntésnek tartja az egyházmegye szerdai bejelentését, hiszen ez a 6 hektárnyi erdő az uralkodó szélirányok miatt évente 420 tonna szálló port köt meg, ennyivel kevesebb szennyező anyag kerül a szegedi levegőbe, ezzel óvja a szegediek egészségét, éppen ezért akartuk megvédeni ezt a területet a kezdetektől”, fogalmazott.

Korábban úgy fogalmaztam, hogy bízom benne, hogy Szent Ferenc, aki a természet és az állatok védőszentje meg fogja tudni védeni ezt az erdőt, nagyon örülök neki, hogy ez így is lett, és nagyon örülök annak is, hogy az egyházmegye bölcsen döntött, és elállt attól a korábbi szándékától, hogy kivágja ezt az erdőt” – mondta a tanácsnok, aki szintén megköszönte az ellenállást a helyieknek, civil szervezeteknek.