Mégsem vágják ki a szegedi véderdőt, Mórahalmon építkezik az egyházmegye

„Megmenekül a szegedi véderdő. Végül Mórahalmon építi meg a focipályákat és az iskolát az egyház” – írja Facebook-oldalán Botka László polgármester. A poszt apropója, hogy a Szeged-Csanádi Egyházmegye szerdán osztott meg weboldalán egy erről szóló közleményt „Mórahalom lesz az otthona a Szeged-Csanádi Egyházmegye új projektjének” címmel.

A közleményben megemlítik, a szegedi püspöki stadion melletti véderdő helyére még 2018-ban terveztek építeni egy katolikus általános iskolát és gimnáziumot – időközben kiderült, hogy három edzőpályát is tartalmaz a projekt. Előbbivel a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatóhoz tartozó közel tízezer gyerek tehetséggondozását, egyetemre való felkészítését akarták segíteni, az edzőpályákkal és a hozzá tartozó kollégiummal pedig a Grosics Akadémia futballutánpótlás-képzését fejlesztették volna.

„A teremtésvédelem mellett elkötelezett egyházmegye a projekt keretében egy gondozatlan erdőterületet is rendezni kívánt, vállalva, hogy a korábbival megegyező vagy annál nagyobb zöldfelületet alakít ki, többek között egy barnamezős terület revitalizációjával.

Mivel Szeged Város Önkormányzata többször is kifejezte nemtetszését a beruházással kapcsolatban, a Szeged-Csanádi Egyházmegye más megoldást keresett.

A projektet Mórahalmon valósítja meg, köszönhetően a helyi önkormányzat segítségének, mely ingyenesen felajánlott egy közel 10 hektáros területet a tervezett infrastruktúra felépítésére. Mórahalom a beruházás eredményeképpen egy Magyarországon egyedülálló közoktatási intézménnyel, illetve utánpótlásképzővel gazdagodik” – írja az egyházmegye közleménye.

Az új helyszínre, a Szegedtől 20 kilométerre lévő Mórahalomra saját csapatbusszal tudják szállítani a diákokat, az út mindössze 15 perc a püspöki stadiontól. Ugyanakkor tervezik, hogy az eredeti szegedi helyszínen – amennyiben az ingatlan tulajdonjoga az Egyházmegyéhez kerül – futófolyosókat, valamint sétaösvények mellett egy ápolt erdőt is kialakítanának.

Korábban többször is írtunk a véderdő kivágásának megakadályozásáért folyó küzdelemről, mely hónapok óta zajlott szegedi civilek és az önkormányzat, illetve a kormányzat, valamint az egyházmegye között. Először novemberben cselezte ki a kormány a várost azzal, hogy kiemeltté nyilvánította a beruházást, majd a véderdő településképi védelmét tette semmissé úgy, hogy az ukrajnai háborúra hivatkozva felülírta a szabályokat decemberben.

Pénteken lesz a legközelebbi városi közgyűlés, ezen hivatalosan is elnevezné a szegedi önkormányzat a véderdőt Assisi Szent Ferencről, aki a természet iránti szeretetéről és alázatáról volt híres, erről egy aHang által szervezett tüntetésen és az interneten szavaztak az emberek. Korábban petíciót is indított a Momentum az ügyben, legvégsőbb megoldásként pedig élőlánc szervezését fontolgatták arra az esetre, ha elkezdődne a fakivágás.