Szervezett sétákon lehet megnézni az orchideavirágzást a füvészkertben

Csaknem száz tő virágzik egyszerre február első napjaiban a szegedi füvészkert orchideagyűjteményének fajaiból és fajtáiból. A virágzást szakvezetéseken tekinthetik meg az érdeklődők február 24-én, tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Az orchidea- vagy kosborfélék a növényvilág legnagyobb fajszámú családja. Akár 30 ezer természetes módon kialakult faj is tartozhat a családba, emellett mintegy 150 ezer hibridfajta létezik. Formailag változatosak, de speciális szaporodás-biológiájuk és életmódjuk miatt is különleges növények számítanak.

A kosborfélék a sivatagok és gleccserek kivételével szinte minden szárazföldi élőhelyen, valamennyi kontinensen előfordulnak. A Kárpát-medencében több mint ötven – kivétel nélkül talajlakó – faj őshonos. A mérsékelt égövön üvegházakban nevelt trópusi orchideák nagy része ősszel és télen hozza látványos és egzotikus virágait, az SZTE Füvészkertjében található orchideaház is ilyenkor mutatja legpompásabb arcát.

A füvészkert gyűjteménye mintegy félszáz nemzetség több mint 250 egyedét mutatja be, ezek között vannak botanikai fajok és hibridek is.

A kert hidegebb körülményeket igénylő orchideafajai közül a tél közepén a Délkelet-Ázsiából származó, hosszan tartó virágai miatt népszerű csónakorchideák kezdik bontogatni szirmaikat. Azok, akiknek nem megfelelő a tematikus séták időpontja, márciustól szombatonként 10-től 15 óráig láthatják a füvészkert orchideagyűjteményét. A sétákra előzetes regisztráció szükséges.