Algyőn kapták el az orvosi segédeszközökkel kapcsolatos csalás újabb gyanúsítottját

Újabb orvost gyanúsít a gyógyászati segédeszközök után visszaigényelt állami támogatások ügyében a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál (KR NNI), írja a rendőrség közleményükben.

A KR NNI egy Csongrád-Csanád vármegyei cég ügyében folytat vizsgálatot, ami gyógyászati segédeszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozott. Az adatok szerint a cég vezetője egy többszintes hálózatot működtetett, aminek célja az volt, hogy minél több állami támogatást visszaigényeljenek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK).

A NEAK-tól jogosulatlanul visszaigényelt állami támogatásokkal kapcsolatos eljárás 2022 novemberében indult a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján és az ügy azóta már az egész országra kiterjed. Büntetőeljárások folynak többek között Baranya, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar vármegyében is. A most elfogott férfival együtt

az ügycsoportnak már 56 gyanúsítottja van, akik közül 23 orvos, 18 cégvezető, 10 alkalmazott és 5 orvosi asszisztens.

Jelenleg négyen vannak letartóztatásban, négyen bűnügyi felügyelet alatt, míg a többiek szabadlábon védekeznek.

A rendőrök január 31-én Algyőn újabb ortopéd orvosnál tartottak kutatást, aminek során elektronikus adatokat, valamint mobiltelefont foglaltak le. A gyanú szerint a 38 éves férfi idős emberekről és fogyatékkal élőkről gondoskodó otthonok lakóinak szervezett rendeléseken egészségügyi állapotuktól függetlenül közel hatszáz gyógyászati segédeszközt – köztük kerekesszéket, gerincortézist, gyógycipőt – írt fel. A termékek után a gyártó cég több mint 19 millió forintot igényelt vissza.

Az elfogott orvost a rendőrök bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, személyes adattal visszaéléssel, hamis magánokirat felhasználásával és közfeladati helyzettel visszaéléssel gyanúsították meg. Jelenleg szabadlábon védekezik.