62 ezren látták az ókori Kína-kiállítást Szegeden

Közel 62 ezren látták a szegedi ókori Kína-kiállítást, a tárlat január 7-én zárta kapuit. A Sanghajból érkezett tárgyak csomagolását már elkezdték a kínai szakemberek, az agyagkatonák azonban egy kicsit még Szegeden maradnak.

62 ezres látogatottságával a kiállítás bekerült a Móra-múzeum leglátogatottabb kiállításai közé. A Sanghajból érkezett tárgyakkal már a zárás utáni reggel elkezdték a munkálatokat a kínai kurátorok. A műtárgyakat egyesével kiemelik a vitrinekből, majd nagy gonddal becsomagolják, és speciális szállítóládákba helyezik őket a múzeum munkatársai segítségével, írja közleményében a múzeum.

A kiállítás másik egysége, az agyagkatonák még nem köszönnek el Szegedtől, mivel a sanghaji anyag elutazása után a múzeum egy rövid szünetre vonul, majd a tervek szerint január végétől egy új kiállítás részeként még láthatóak lesznek az agyagkatonák.

A kiállíás  május 26-án nyílt, az első kínai császár, Csin Si Huang-ti sírhelyét őrző agyagkatonákat mutatta be. Egyik legérdekesebb tárgya egy teljes testet fedő halotti páncél volt, amely mintegy kétezer darab polírozott jádelapocskából készült. Ilyen páncélokat kizárólag a legmagasabb rangú elhunytak temetésen során használtak, jegyzi meg az MTI.