Tűzoltólaktanyából modern irodaház: megújult a több mint 120 éves eklektikus épület

Az IKRON egy régóta rehabilitációra váró ingatlan, az egykori szegedi tűzoltólaktanya, azaz kocsis lak műemléképület átfogó rekonstrukcióját tűzte ki célul még 2021-ben. A vállalat közleményében azt írja, olyan XXI. századi iroda megvalósítása volt a céljuk, amely  mind építészeti, mind funkcionális szempontból méltó a több mint 120 éves műemléképülethez.

Ehhez kaptak most 208,7 millió forint feltételesen visszatérítendő európai uniós támogatást. Az IKRON Kft. több mint 20 éve vállalatirányítási rendszerek fejlesztésével is foglalkozik rendszerfelügyeleti tevékenysége mellett, így a projekt szorosan kapcsolódik a felhőalapú vállalati szoftverek technológiafejlesztéséhez. Az ingatlanberuházáson felül az ERP robotizációjához kapcsolódó egyedi raktári robotrendszerek kifejlesztésére is sor került. Az IKRON ma már közel 40 dolgozót foglalkoztat Szegeden.

Fotó: IKRON

A romantikus stílusjegyekkel átszőtt eklektikus épületegyüttest Tóth Mihály 1896-os tervei alapján építették és 1899-ben adták át. A mai mentőállomás – melyre szintén készültek modern tervek –, az egykori tűzoltóparancsnokság telkén anno a városi istálló állt, erre utal az árvíz előtti utcaelnevezés is. Az újjászületett épületegyüttesben ezentúl munkairodák, közösségi helyiségek, bemutatótermek szolgálják ki az ott dolgozókat. Megújuló energiaforrást hasznosító napelemrendszert, továbbá hőszivattyút is telepítettek a felújítással, zárul a közlemény.