Menő felújítást kap a szegedi mentőállomás, ha egyszer lesz rá forrás

Szeged mentőállomását mára kikezdte az idő vasfoga, a lassan 125 éves műemléki épület rossz állapotban van. Pár éve felakarták újítani, de csak a tervek megalkotásáig jutott a dolog, ugyanis idővel elfogyott az állam pénze. A tervek szerint viszont modern köntösben születne újjá egy szegedi tervezőcsapat által megálmodva, akik szívügyüknek érezték a projektet.

Szegeden a Nagyárvíz idején merült fel, hogy a városnak nincs saját, állandó jellegű tűzoltósága, ezért aztán 1879 augusztusában, pár hónappal a tragikus események után megalapították azt. Csakhogy nem volt kifejezetten erre a célra épített bázisuk, 0míg Kováts József tűzoltóparancsnok közbenjárásával el nem kezdték építeni 1896-ban a ma is álló épületet, melynek ezáltal érdekessége, hogy

nem tűzvész, hanem árvíz hatására valósult meg.

Már 1898-ban birtokba vették a szegedi tűzoltók új laktanyájukat, mely mentőállomásként is funkcionált, mivel a két szervezet ekkor még nem különült el egymástól. A Kossuth sugárút felé néző épület volt a tűzoltóké, itt kaptak helyet a gyorsan nyitható kapukkal ellátott garázsok, melyeket ma már nem használnak a mentősök. Volt egy gyakorlótorony is a bevetésekre való felkészüléshez, emellett rendőrőrs is működött a telken.

Tűzoltólaktanyából mentőállomás

Aztán 1928 júniusában megszűnt a tűzoltóság mentő alosztálya, a mentősök leváltak a szervezetről, csupán a vezetés adminisztratív része maradt a tűzoltó főparancsnok kezében. Ám a telephely közös maradt. Az épületegyüttes csak 1988-tól funkcionált teljes egészében mentőállomásként, ugyanis ekkor költöztek ki a tűzoltók a Napos úton létesült új telephelyükre.

A mára már kizárólag mentőállomásként funkcionáló épületegyüttes életében egy új, ám annál fontosabb mérföldkő következett, hiszen megérett a felújításra. A tervpályázatot kiírták, le is zajlott, az elkészült terveket pedig a szegedi Fontos Mérnök Stúdió Facebook-oldalán mutatta be, a Szegeder számára pedig megküldték a részletesebb verziókat is, amiket ezúttal közlünk.

Forrás: Fontos Mérnök Stúdió

A látványterveket megvizsgálva egy abszolút modern szemléletű bővítésről beszélhetünk, miközben a történelmi épületrészek kontrasztként állnának ott régi, téglaburkolatukkal, ám immáron felújítva, esetenként más funkciót látva el: az udvaron lévő, egykori gyakorlótorony – ami itt a fenti képen látható – például lépcsőházként születne újjá, melyhez két oldalról csatlakozna a XXI. századi bővítés.

Gyalogoshíd köti össze a régit az újjal

Az új építésű részen egyik oldalt perforált téglaburkolatú homlokzatot használnának, melyhez hasonlót a felújított Sóház mellett felhúzott új irodaház homlokzatánál is megfigyelhetünk. A másik oldalon pedig a fentebb is említett szürke alumíniumburkolat lenne az uralkodó homlokzati elem. Az alsó szinten végig

nagy felületű üveghomlokzat látható, ami légiességet ad a hozzáépítésnek, és olyan, mintha lebegne a felső szint.

Ezt a hatást erősíti az is, hogy a stílszerűen H-alakot formázó új épületrész alatt egyik oldalon lenne egy alagútszerű átjáró is, mely egy, a lenti képen is látható másik udvarra vezetne, ahol már a mentőautók modern garázsai állnának. A hátsó udvaron különösebb térrendezés nincs, hiszen ez a hely kell a kocsik mozgásához, így egy fán és némi kerékpártárolóval kiegészített zöldfelületen túl az egész le lenne burkolva.

A közvetlenül a Szilágyi utcába torkolló udvar azonban átalakulna, a tervek szerint nagy virágágyással és padokkal lenne díszítve. Ezzel szemközt, a szürke épülettoldalék földszintjén egy modern ebédlőt alakítanának ki a mentősök számára.

Forrás: Fontos Mérnök Stúdió

A mentőállomás utca felőli főépületéhez és a régi garázsokhoz a modern bővítmény egy oldalt teljesen üveg, zárt híddal csatlakozna, mely a két épületrész eltérő szintmagasságából adódóan lejtene az alsó rész felé. Az épületek gépészete a lapostetőn kapna helyet, rejtve a bámészkodó szemek elől.

Pont egy ilyen kihívást kerestek

A patinás épület felújítási projektjéről és a körülötte zajló érdekességekről Fontos Rómeóval, a Fontos Mérnök Stúdió egyik alapítójával beszélgettünk, mely építésziroda a szegedi Széchenyi tér vagy az Oskola utca átalakításának terveit is készítette.

Nem mi mentünk a projekthez, hanem az jött hozzánk

mondja az építészmérnök lapunknak. Mielőtt a kormány kiírta volna a mentőállomás felújítására vonatkozó közbeszerzést, épp egy számukra teljesen új kihívást kerestek, „mint például egy régi épület megújítását, mely ugyan nem egyszerű feladat, viszont a szakmában is maradandót lehet vele alkotni, de referenciának sem utolsó”.

Forrás: Fontos Mérnök Stúdió

Ekkor jött derült égből villámcsapásként a mentőállomás megújításának igénye, ami ráadásul irodájuk mellett található. Fontosék innentől szívügyüknek érezték a projektet, mindent megtettek, hogy elnyerjék a tervezést. Egyrészt ez egy jelentős műemléki épület, másrészt az épületben működő Országos Mentőszolgálat egy regionálisan is kiemelkedő szervezet.

Nemcsak Szeged, hanem az ország huszonegy településén lévő mentőállomásait csokorba szedve 2017 legvégén határozott úgy a kormány, hogy ad a Beruházás Előkészítési Alapból több mint 266 millió forintot az OMSZ mentőállomások felújításának, esetleg építésének megtervezésére. Szeged esetében 18,7 millió forintot adtak a tervezésre, mely sokáig húzódott.

A tervezési munkákra a közbeszerzést csak egy évre rá, 2018 decemberében írták ki Gyomaendrőd mentőállomásával együtt, holott eredetileg 2018 május vége lett volna a határidő. Valószínűleg forráshiány miatt állt le ezután a folyamat egészen 2019-ig, amikoris szeptemberben újból kiírták a tervezést, mely aztán sikeresen le is zajlott: Fontosék az R2 Műhellyel együttműködésben tervezhették meg a leendő épületet. A megvalósítás viszont még várat magára, mivel forrás nem tudni, hogy mikor lesz rá.