Szegedről kapnak játékokat a kárpátaljai Rahó város óvodásai

A Csongrád-Csanád Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ Karácsonyváró programjának egyik része, az adománygyűjtés lezárult: a december 10-ig összegyűlt játékok csütörtökön a Szeged-Csanád Egyházmegye Karitász csoportja segítségével útnak indultak a kárpátaljai Rahó város óvodásai felé, írja közleményében a szervezet. A hat, játékokkal teli doboz sok fejlesztő- és társas játékot valamint könyveket is tartalmaz. Szeged legrégebbi testvérvárosának magyar óvodásai hamarosan örülhetnek új játékaiknak.

A közlemény azt írja, hogy advent közeledtével a Miniszterelnökség kezdeményezésére a Civil Központok országos hálózata minden vármegyében, így Csongrád-Csanádban arra vállalkozik, hogy jótékony célú programok gazdája legyen. Ennek jegyében többféle adománygyűjtésben vesznek részt a szegedi központ munkatársai is. November végén közzétett felhívásukban a kárpátaljai Rahó város Harangvirág 3. sz. Magyar óvoda apróságainak indítottak adománygyűjtést: az intézmény pedagógusaival történt egyeztetés után társasjátékok, oktatási-nevelési és fejlesztő játékokat vártak december 10-ig.

A gyűjtés sikerrel zárult: teljesíteni tudják a határon túli magyar óvoda óvodapedagógusainak kérését, mert a felajánlások között nagyon sok képkirakó, építő és foglalkoztató valamint társasjáték akadt, sőt olyan mese- és mondókáskönyvek is érkeztek, amelyekből új verseket, mondókákat tanulhatnak az anyanyelvükön a gyerekek. Az adományok fejlesztik tehát majd a kézügyességüket, memóriájukat, kreativitásukat és még a nyelvhasználatot is segítik.

Az adományozók között voltak magánszemélyek és civil szervezet is, mint például a Fatima Ház Alapítvány, ám a legtöbb felajánlás a Nemzeti Adó és Vámhivatal Csongrád-Csanád Vármegyei Igazgatósága munkatársaitól és a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal munkatársaitól érkezett a szegedi Civil központba.

A játékokat a központ munkatársai gondosan becsomagolták, az ajándék a Katolikus Karitász segítségével jut ki a kárpátaljai településre.

Emellett csatlakoztak a Fatima Ház Alapítvány által szervezett adventi jótékonysági kézműves vásárhoz is ahol civil szervezetek saját céljaik megvalósítása érdekében gyűjtik az adományokat. Az Adventi civil börze elnevezésű jótékonysági vásár viszont még tart: egészen december 22-ig lehet a civilek által készített kézműves ajándékokat, karácsonyi díszeket vásárolni a Fatima Ház Alapítvány Napsugaras alkotóházának udvarán, Szegeden, a Csaba utcában.

A vásáron befolyt pénzt minden, a jótékonysági vásárhoz csatlakozott szervezet a saját céljára fordítja majd, vagyis hátrányos helyzetű családokat és megváltozott munkaképességű vagy mozgáskorlátozott személyeket támogatnak. Péntekig van még lehetőség tehát arra, hogy egyszerre praktikus, és szép kézműves portékát vásárolva támogasson bárki egy a civil szervezetek által felvállalt nemes célt.