Egymilliárdból újítanák meg az SZKT troliflottáját 2026-ig

A 2023-as év utolsó közgyűlését tartják majd december 15-én, pénteken. Korábban megírtuk, nagyjából 3–4 új trolibuszt kellene évente forgalomba állítani Szegeden a flotta folyamatos megújításához, mivel jelenleg igen vegyes és egyre rosszabb állapotú a járműpark. Új járművek azonban nem jöhetnek szóba pénzhiány miatt, így a decemberi közgyűlésre terjesztenek be egy hároméves programot, amivel a meglévő SZKT-s troliflottát újítanák fel.

„Ez természetesen nem fogja az akár 30 éves magaspadlós járműveket alacsonypadlóssá változtatni, de remélhetőleg mind az utaskomfort, mind az üzembiztonság szempontjából javulást fog eredményezni”

mondta akkor lapunknak Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester.

A feltöltött javaslat szerint a költség egymilliárd forint lenne három évre elosztva, vagyis jövőre 300, utána 2026-ig 350 millió forintos kerettel évente. Ebből az Ikarus–Škoda trolik külső-belső felújítása történne meg vázerősítéssel, ide tartozna az egyetlen SZKT-s saját fejlesztés, az ARC trolibusz megújítása is. Ezen kívül járműemelőket is vennének, két Mercedes-Benz Citaro dízelbuszt is megújítanának.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Felújítanák tíz Škoda 15Tr troli vázát is, a típusból jelenleg huszonnégy jár Szegeden. A 15Tr-ek jelenleg a leginkább megbízhatatlanok, és egy részük már nem javítható gazdaságosan, az SZKT ezért ideiglenesen a BKV-tól kölcsönzött a fővárosban már félreállított, 35 éves Ikarus 280-as trolikat, hogy pótolják a kieső járműveket.

A trolifelújítási munkákhoz a szegedi közlekedési cég 800 milliós hitelt venne fel, amiért az önkormányzat vállal kezességet.

A fentieken túl, a pénteki közgyűlés előtt közzétett egyik módosító indítvány szerint „az önkormányzati tulajdonban lévő vasúti és felsővezetékpálya korszerűsítésére” több mint százmillió forintot adna még idén a város a Szegedi Közlekedési Társaságnak. Mindezt a „villamos- és trolibuszközlekedés zavartalanságával” indokolták.

A költségvetéshez benyújtott módosító szerint emellett, az utak és járdák felújítására szánt keretet 710 millió forinttal toldanák meg a dokumentumok szerint, de a Szegedi Környezetgazdálkodási NKft. eszközparkjának bővítésére is adnának 65 millió forint pluszforrást.