Szinte teljesen kifizették a munkát, mégsem készült el a szegedi Szerb Oktatási Központ

Már 2016 óta szó volt egy szegedi Szerb Oktatási Központ megvalósításáról. 2018 augusztusában kapott is a Szerb Országos Önkormányzat (SZOÖ) másfél milliárd forintot az államtól ennek megvalósítására, ami az egykori Százszorszép Gyermekház épületének felújítását jelentette volna. Tavalyelőtt el is kezdték a munkákat, ám a hvg360 információi szerint időközben elfogyott a pénz. Ennek ellenére még félig sem lehet kész az épület, és jelenleg is áll az építkezés.

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű projekt kivitelezését az Energomonting nevű cég nyerte el egy több mint 891 millió forintos ajánlattal 2021 elején, nyílt közbeszerzési eljárásban. A hvg360 úgy tudja, már 2022 nyarán jelezte a kivitelező az SZOÖ felé, hogy a beruházást nem tudja befejezni, mert elfogyott a pénz. Ez azért volt kínosan a szerb önkormányzatnak, mert egyes hírek szerint, ekkora a beruházás költségének túlnyomó részét már kifizették.

A tervek szerint 2022 szeptemberében már az átalakított intézményben kezdte volna a tanévet a szegedi szerb iskola, ám az épület nem készült el, sőt azóta is állnak a munkálatok, hiába készült el az épület kívülről és hiába került le az állványzat. A látszat olyannyira csal, hogy a hvg360 információi alapján

az időközben leállított beruházás még csak 45–50 százalékban készült el és nem látni a végét.

Állítólag jelenleg folyik egy vizsgálat, mely azt próbálja tisztázni, hogy milyen állapotban van a beruházás. A lap kérdésére az SZOÖ nem cáfolta, hogy a beruházás költségének túlnyomó részét már kifizették volna.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A projekt körüli nehézségeket azzal magyarázták, hogy „előre nem látható, a gazdasági helyzetet és így az építőipart is alapvetően befolyásoló, részben akadályozó, részben nehezítő körülmény merült fel, melyek mind a projekt tervezett idejét, mind pedig a tervezett költségeket érintették”. Elismerték viszont, hogy a munkák folytatásához „a megrendelő és kivitelező megállapodása alapján műszaki szakértői vizsgálat vált szükségessé”.

Azt írták, csak vizsgálat lezárása után dönt majd a közgyűlés a további teendőkről, de a magyarországi szerb nemzetiség „egybehangzó akarata és célja, hogy a Szegedi Szerb Oktatási Központ megvalósuljon”. Ez azért is érdekes, mert a hvg úgy tudja, az Energomontinggal megkötött szerződést korábban többször is módosította az SZOÖ, ami a szervezeten belüli feszültségekhez vezetett, mivel a közgyűlés tagjait erről nem tájékoztatták.

A hvg360 azt írja továbbá, hogy a kivitelező cég tulajdonosát, Cirkovic Zorant közeli ismeretség köti Alexov Lyubomirhoz, a parlament első szerb szószólójához. Lyubomir, aki 2006 és 2014 között a Szerb Országos Önkormányzat elnökeként tevékenykedett, informálisan a mai napig befolyással bír a szervezetben.