Az LMP szerint a kiemelt beruházásokról szóló törvény elveszi az önkormányzatok önrendelkezési jogát

Az LMP bízik abban, hogy rövidesen elkezdheti az aláírások összegyűjtését a kiemelt beruházásokról szóló népszavazási kezdeményezéséhez. Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke csütörtöki online sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a kiemelt beruházásokról szóló jogszabály a törvénytelenségek törvénye, ami valójában elveszi a képviselőtestületektől és a helyben lakó emberektől a döntési jogot.

Az ellenzéki politikus példaként Szegedet hozta, ahol a Szeged-Csanádi Egyházmegye stadionja mellett lévő területre, amelyen erdő, zöldterület helyezkedik el, a megyei jogú önkormányzat változtatási tilalmat rendelt el, mert az egyházmegye fákat kivágva akar építkezni. Ezek után a kormány az építkezést pillanatok alatt, az önkormányzati rendeletet elfogadó városi közgyűlés előtt egy nappal kiemelt beruházássá nyilvánította;

az önkormányzati rendelet semmit nem ér, nyugodtan lehet építkezni”.

Az LMP-s politikus úgy véli, a kormány lényegében ezzel biztosítja a multiknak, a Mészáros Lőrinceknek és a kormányhoz hű vállalkozóknak, hogy akadálytalanul megvalósíthassák azokat a beruházásokat, amelyek nekik óriási profitot és állami támogatást hoznak. Schmuck Erzsébet úgy véli, ezek a beruházások nagyon gyakran súlyosan veszélyeztetik és pusztítják a természetes környezetet, károsítják a helyben élők egészségét.

Kitért arra, hogy a kormány az eredetileg 2006-ban elfogadott jogszabályt többszöri módosítással teljesen fellazította. Bármi megtehető egy adott önkormányzat és település lakóinak akarata ellenére, olyan is, ami teljesen megfosztja az önkormányzatot önrendelkezési jogától – fogalmazott. Az LMP társelnöke

  • másik jellemző esetként említette a Fertő-tónál, Natura 2000 természetvédelmi területet érintő beruházást, amit nagyon széleskörű társadalmi tiltakozás kísért. Védett területen betonoznak, műfüves gyeppályát alakítanak ki, a tó természetes parkját tönkre téve. Kikötőt is terveznek, noha a tó természetes vízszintje sokszor ingadozik.
  • A Balatonnál zajló óriásberuházásokat szintén e körbe sorolta, és megjegyezte,
  • a kormány ezt a törvényt használja az akkumulátorgyárak létesítésére is.

A sor hosszú, a kormány nem él, hanem visszaél a kiemelt beruházásokról szóló törvénnyel, értékelt a politikus.