Átrajzolták a választókerületeket Szegeden is, eggyel kevesebb lesz jövőre

Több vidéki nagyvárosban is meg kell szüntetni egyéni választókerületeket a lakosságszám csökkenése miatt, írtuk nemrég. Egyes városokban teljesen új választókerületi határokat fognak rajzolni, de vannak olyan kisebb települések is, amelyeknél konkrétan megszűnik ez a rendszer és csak listára szavazhatnak majd a lakosok.

Szegeden eggyel csökkent a választókerületek száma, így a húsz helyett tizenkilenc lesz a jövő évi önkormányzati választásra, mert az idei szeptemberi adatok szerint 154 060 fő volt a lakosságszám. Ezzel átrajzolták a határokat is, melyet a mai nappal tettek közzé a város honlapján, szöveges formában. Eszerint a korábbi 11-es belvárosi körzetet szüntették meg és osztották szét, a többi körzet nem változott különösebben.

Azt, hogy milyen módon kell kiszámolni a képviselői mandátumok számát, törvény írja elő. Szegeden kívül még hat vidéki nagyvárosban csökkent úgy a lakosság száma a 2019-es választáshoz képest, hogy a jegyzőknek a törvény alapján meg kell szüntetniük választókerületeket, és újra kell formálni az eddigi struktúrát. A Választási Földrajz gyűjtése alapján

  • Miskolcon 19-ről 18-ra,
  • Pécsen 18-ról 17-re,
  • Győrben 16-ról 15-re,
  • Szombathelyen 14-ről 12-re,
  • Egerben 12-ről 10-re,
  • Kazincbarcikán pedig 10-ről 8-ra

csökken az egyéni választókerületek száma, így kisebbek lesznek a jövő októberben felálló új képviselő-testületek is ezekben a városokban. A listán talán egyedül Győr jelenléte meglepő.