Olyan mértékben csökkent Szeged lakossága, hogy választókerületet kell megszüntetni

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) közleményéből kiderül, hogy több vidéki nagyvárosban is meg kell szüntetni egyéni választókerületeket a lakosságszám csökkenése miatt. Egyes városokban teljesen új választókerületi határokat fognak rajzolni, de vannak olyan települések is, amelyeknél konkrétan megszűnik ez a rendszer és csak listára szavazhatnak majd a lakosok.

A szeptember eleji lakosságszámadatokat a Belügyminisztérium küldi el az NVI-nek, akik azt továbbítják a helyi és területi választási irodák vezetőinek, azaz a jegyzőknek. Ezen adatok alapján a jegyzőknek október végéig kell hivatalosan meghatározniuk a jövő évi önkormányzati választás után felálló képviselő-testületek létszámát.

A Telex.hu a hét elején írt arról, hogy Budapesten öt kerületben (I., V., XI., XIV. és XV.) csökken a képviselő-testület létszáma, most pedig az NVI által közzétett adatok alapján az látszódik, hogy országosan több helyen is megszüntetnek majd választókerületeket. Azt, hogy milyen módon kell kiszámolni a képviselői mandátumok számát, törvény írja elő.

A fentiek alapján, a tízezer fő alatti településeken egyéni listás rendszer van, ami azt jelenti, hogy a választók annyi jelöltet jelölhetnek be a szavazólapon, ahány tagja van a képviselő-testületnek. A tízezer fő feletti településeken pedig a képviselő-testület nagy részét egyéni választókerületekben választják meg, míg a kisebbik része kompenzációs listáról jut mandátumhoz.

Hét vidéki nagyvárosban olyan mértékben csökkent a lakosság száma a 2019-es választáshoz képest, hogy a jegyzőknek a törvény alapján meg kell szüntetniük választókerületeket, és újra kell formálni az eddigi struktúrát. A Választási Földrajz gyűjtése alapján:

  • Szegeden 20-ról 19-re,
  • Miskolcon 19-ről 18-ra,
  • Pécsen 18-ról 17-re,
  • Győrben 16-ról 15-re,
  • Szombathelyen 14-ről 12-re,
  • Egerben 12-ről 10-re,
  • Kazincbarcikán pedig 10-ről 8-ra

csökken az egyéni választókerületek száma, így kisebbek lesznek a jövő októberben felálló új képviselő-testületek is ezekben a városokban.