Tüntetés lesz pénteken Szegeden, az oktatási népszavazás mellett állnak majd ki

Hétfőn indult el hivatalosan az Egységes Diákfront (EDF) és az aHang közös szervezésű 7IGEN-es alternatív oktatási népszavazása, melyben többek között az oktatás minőségéről, a státusztörvényről és Pintér Sándor alkalmasságáról nyilatkozhatnak a szavazók. Ehhez csatlakozva október 27-én, pénteken egy demonstrációt is tartanak majd Szegeden a kampány mellett az Egységes Diákfront szervezésében.

A gyülekező délután fél 5-kor kezdődik a Dugonics téren, majd innen fognak áthaladni a tüntetők a Klauzál térre a Somogyi, az Oskola és a Victor Hugo utcán (itt található a szegedi Fidesz irodája is) át. A szervezők a felhívásukban azt írják, mindenki készítsen transzparenseket, és vigyen magával zajkeltő eszközöket, hogy „minél hangosabbak legyünk!”

Pedagógusok, diákok, szülők és az ügyet támogató magánszemélyek mellett minden egyéb érdeklődőt és érintettet is várnak. Az esemény ideje alatt lehetőség lesz szavazni a 7IGEN - Alternatív oktatási népszavazáson is.

A 7IGEN egyébként egy rendes, törvényileg szabályozott népszavazásnak indult, de a Nemzeti Választási Bizottság előzőleg egyik kérdést sem hitelesítette. A döntést az EDF és az aHang a Kúrián is megtámadta, de így sem született kedvező döntés a számukra.

A népszavazáson online már péntektől lehet szavazni, de személyesen október 23–30 között van csak lehetőség a voksolásra. Budapesten több mint húsz, Szegeden több mint tíz helyszínen lesznek nyitva szavazóhelyiségek, de minden nagyvárosban és megyeszékhelyen biztosítanak lehetőséget szavazásra a szervezők.