Elindult az alternatív oktatási népszavazás, Szegeden több mint tíz helyen lehet szavazni

Hétfőn indult el hivatalosan az Egységes Diákfront (EDF) és az aHang közös szervezésű 7IGEN-es alternatív oktatási népszavazása. A szó szoros értelmében, törvényileg szabályozott népszavazásra nem kerülhetett sor, mivel a Nemzeti Választási Bizottság előzőleg egyik kérdést sem hitelesítette. Bár a döntést a két szervezet a Kúrián támadta meg, végül számukra kedvezőtlen döntés született.

A népszavazáson online már péntektől lehet szavazni, de személyesen október 23–30. között van csak lehetőség a voksolásra. Budapesten több mint húsz, Szegeden több mint tíz helyszínen lesznek nyitva szavazóhelyiségek, de minden nagyvárosban és megyeszékhelyen biztosítanak lehetőséget szavazásra a szervezők.

Az alternatív népszavazás kérdései a következők:

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány alakítson ki olyan kereteket, amely minden gyermek számára biztosítja a modern, esélyteremtő oktatást?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy széles körű egyeztetés után alkossanak az oktatásban dolgozók és a gyermekek érdekeit szolgáló szabályozást a státusztörvény helyett?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány állítson fel az oktatás teljes egészéért illetékes, felelős és önálló oktatási minisztériumot?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány adjon azonnali minimum 50%-os
    béremelést a pedagógusoknak?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy állítsák vissza a pedagógusok valódi sztrájkjogát?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az óvoda és az iskola közösségének legyen valós
    beleszólása az igazgató kiválasztásába?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy Pintér Sándor belügyminiszter nem alkalmas a
    köznevelésért felelős miniszteri tisztségre?”

Az alternatív népszavazáson már 16 éves kortól lehet szavazni, mert a két szervezet szerint rendkívül fontos, hogy a leginkább érintettek, vagyis maguk a diákok is elmondhassák véleményüket. A szervezők célja a több mint 200 ezer aláírás összegyűjtése, amivel belföldön és európai uniós szinten egyaránt nyomást szeretnének gyakorolni a döntéshozókra. „Emellett pedig tovább küzdünk azért, hogy valódi népszavazáson is véleményt mondhassanak az emberek a magyar oktatás helyzetéről.”