Orbán Viktor mellé költözne Szabó Bálint, aki totális háborút ígért Botka László ellen, ha megszavazzák méltatlanságát

A kormányközeli Indexnek adott rövid interjút Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselő, aki nemrég szabadult hét és fél hónapos előzetes letartóztatásból, és pont emiatt fosztaná meg képviselőségétől a szegedi közgyűlés pénteken, ám Szabó erre az esetre totális háborút hirdetett Botka László ellen.

Az Indexen megjelent interjú rögtön a legelején azzal indul, hogy Szabónak a börtön miatt az egész élete megváltozott, a feleségével megromlott a viszonya, és különváltak útjaik. Ezért Szeged mellett Budapesten szeretne egyre több időt tölteni, de nem is akárhol.

Kinéztem egy társasházi lakást és már meg is állapodtunk a tulajdonossal. A XII. kerületben, a Cinege utcában, Orbán Viktor szomszédjában veszek ingatlant.

A szegedi önkormányzati képviselőt még azért ítélték el négy évre felfüggesztve, mert – a vádirat szerint – egy évvel ezelőtt, szeptember 21-én üldözőbe vette Orbán Viktor miniszterelnök – három TEK-es járműből álló – konvoját az M5-ös autópályán. Ezt követően – egy másik vádpont szerint – Szabó Bálint a Karmelita közelében szervezett tüntetésen hivatalos személyekkel dulakodott és percekig akadályozta a rendőri intézkedést.

Az Index azt írja, az önkormányzati törvény szerint Szabó Bálintnak a jogerős ítéletről annak kézhezvétele után három napon belül értesítenie kellett volna a szegedi közgyűlést, illetve a város jegyzőjét, Martonosi Évát, ám ezt elmulasztotta. Szabó viszont úgy érzi, nem hibázott, hiszen a mai napig nem kapta meg írásban az ítéletet. Martonosi egyébként részletesen elmagyarázta a lapnak a helyzetet.

Ha kiraknak a képviselő-testületből, totális háborút indítok Botka László ellen,

mert a választóktól kaptam a megbízatást, és ezt csak ők vehetik vissza – ezt már a szegedi képviselő jelentette ki az Indexnek, majd a cikk megemlítette, hogy Szabó révén a VIP-parkolójegyek esetébe belebukott Botka több bizalmi embere is, de a Szeviép-ügy, vagy a Cserepes sori piac privatizációja miatt is okozott kellemetlen perceket a szegedi polgármesternek.

Szabó Bálint szerint a törvényben az áll, hogy „akit jogerősen elítélnek és méltatlanná válik. Mit jelent méltatlanná válni?” – tette fel a kérdést, majd elmondta, a Szegedi Törvényszéken meg fogja támadni a közgyűlési határozatot. „A pénteki zárt ülést a Facebook-csatornámon élőben fogom közvetíteni.”

Ennek ellenére a város Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottsága múlt pénteken arról határozott egyöntetűen egy zárt ülésen, hogy javasolják, a pénteki közgyűlésen döntsenek a képviselő megbízatásának megszüntetéséről.

Azonban nem a választójogát korlátozzák ezzel, tehát 2024-ben újraindulhat képviselőként.

Nagy Attila Tibor politikai elemző szerint az önkormányzati törvény kógensen fogalmaz, szerinte a felfüggesztett büntetés nem ad mentesítést a méltatlanság kimondása alól. A szegedi képviselő-testületnek így nincs mérlegelési lehetősége Szabó Bálint esetében, a törvényből kissé fura módon az következik, hogy a testület tagjainak kötelező megszavazniuk a méltatlanságot, ami ellentmond a képviselői szabad mandátum elvének”.

A képviselő mandátumának megszűnése esetén a képviselői jogai is megszűnnek, de mint egyszerű állampolgár – ügyintézés esetén – bejárhat a Városházára, és mivel listásan jutott be, helyére a listán következő személy lép addig.