Rádi Feríz növénygenetikust választotta új elnökének a szegedi Fidesz

Új elnököt és alelnököket választott a szegedi Fidesz a városi pártszervezet szerdán lezajlott tisztújításán, jelezte szerkesztőségünknek a szervezet. Mint közleményükben írják, nagy többséggel Rádi Feríz növénygenetikust, az MTA köztestületének tagját választották meg a szegedi Fidesz elnökének, illetve alelnökként bizalmat szavaztak Pál József egyetemi tanárnak, aki az MTA doktora is egyben, de megválasztásra került még Chovanecz Kata önkormányzati képviselő és Bíró Máté közgazdász is.

Rádi Feríz 1992-ben született, és a Szegedi Tudományegyetemen végzett, 2021-ben szerezte doktori fokozatát a „Hazai nemesítésű kukorica tenyészanyagok genetikai forrásainak bővítése innovatív módszerekkel” című értekezésének védésével, s ugyanazon évben elnyerte a Magyar Növénynemesítők Egyesülete által meghirdetett, „Az év ifjú nemesítője” címét. Jelenleg a Pannon Genetic Kft. ügyvezető igazgatója, mely „magas minőségű vetőmagok és műtrágyák hazai és nemzetközi forgalmazásával foglalkozó vállalat”.

„Öntözés, megfontolt talajművelési technológiák, az innovatív biotechnológiai és precíziós nemesítési eljárások
engedélyezése, kibontakoztatása” – Rádi Feríz szerint Magyarország és Európa ezekkel őrizheti meg a pozícióját a nemzetközi mezőgazdasági versenyben, amiről a MezőHír nevű lapnak nyilatkozott egy éve.

Fotó: Pannon Genetic / Facebook

A szegedi kormánypárt korábbi elnöke, Bartók Csaba még augusztus utolsó napján mondott le mind a Fidesz Csongrád-Csanád vármegyei 1-es országgyűlési választókerületi elnöki posztjáról – amit Orbán Viktor miniszterelnök is elfogadott –, mind a Fidesz szegedi alapszervezetének elnöki posztjáról.

Bartók lapunknak akkor azt nyilatkozta távozásáról, hogy „vannak az embernek mérföldkövek az életében, amikor döntenie kell. Most nem a közösséget, hanem a magam szempontjait vettem figyelembe”. A miniszterelnök reakcióját firtató kérdésünkre azt írta, erre leginkább Orbán Viktor maga tudna válaszolni. A mostmár egykori szegedi Fidesz-elnök ezentúl sporttal és vállalkozásaival fog foglalkozni. „Azzal, amiből eddig is megéltem és csináltam.”

A szegedi halászléfőző fesztiválon kérdeztük a párt helyi tagjait pár nappal az elnök lemondása után, hogy ki követheti Bartókot, valamint, hogy általában hogyan látják a jövőt a szegedi Fideszben, főleg a választási kampány elején. Akkor arról beszélt a Fidesz-frakció vezetője, Tápai Péter, hogy „baromi egyszerű” a helyzet: Bartók Csaba lemondott, és kész. „Ez egy olyan szakasz, ami után adni kell teret a fiataloknak.”