Kamerákat is telepítenek a partfalhoz, hogy a tisztítás után ne legyen újra graffitis

A kormány elhibázott politikája miatt hazánk továbbra sem jut hozzá az uniós forrásokhoz, mi azonban nem tétlenkedünk. Saját erőből kezdtük el a rakpart felújítását” – vezette fel Botka László közösségi oldalán megosztott írását. A polgármester ezzel arra a munkára utalt, mely során eltávolítják a graffitiket az árvízi védműről, valamint az árvízi emlékmű környezetét is rendberakják.

polgármester emellett megjegyezte, hogy ezentúl térfigyelő kamerákat is kihelyeznek erre a részre, hogy a tisztítás után kedvét szegjék a rongálóknak. „Az a célunk, hogy minden szegedi részesülhessen városunk legfőbb természeti kincséből, mindenki számára elérhető, könnyen megközelíthető legyen a folyópart a városunkban. Mert Szeged főutcája a Tisza” – fogalmazott a polgármester, utalva a nagyobb projekt nevére.

„A hat és fél ezer négyzetméteres partfal ezer négyzetméterét kell letakarítanunk, ott, ahol graffitik vannak. A felület egyik felén már öt évnél régebbiek a falfirkák, ott nehezebb elvégezni a letakarításukat” – tudta meg Pusztai Zoltántól, a takarítócég operatív vezetőjétől a szeged.hu. A cég egyébként 8,8 millióért végzi a munkát, amit a tervek szerint négy munkanap alatt befejeznek, és a Novotel felől kezdtek. A graffitik eltakarítását egy svéd, környezetbarát technológiával végzi az alvállalkozó: kétféle, gyorsan lebomló környezetbarát vegyszerrel kezelik a falfelületet, ezt követően mossák le egy kétszáz bar nyomású, 90 fokos meleg vízzel működő ipari gőzborotvával.

Korábban azt is megírtuk, hogy a graffitik eltávolításán túl a rakpart felhajtóinál a rossz állapotban lévő vasbeton tartószerkezetet javítják majd összesen több mint 30 millió forintból. Ezután burkolatcserével folytatódnak ősszel a munkálatok az árvízi emlékműnél. Egyelőre ezekkel kezdődik el a rakpart nagyszabású megújulása, vagyis a Tisza főutcája nevű projekt, ami a korábban tervezetthez képest sokkal szolidabb lesz. Egyelőre a projekt megtervezését fizeti a város, a kivitelezés pedig valószínűleg csak akkor indul el, ha lesz pénz rá. A rakpart megújításáról bővebben is beszámoltunk.