Megújult, mégis maradt a régi: elkészült az Aradi vértanúk terének ráncfelvarrása

Az Aradi vértanúk terének 100 millió forintos felújítása több részből tevődött össze, és ebből mindössze 40 milliót költöttek magára a térre, a maradék 60 millió a tér szélén található út és járda újraaszfaltozására (20 millió), illetve a közművek felújítására (40 millió) ment. Ebből tehát csak egy ráncfelvarrásra futotta a téren, vagyis minden maradt a régiben, de mégis megújult.

A hétfői átadón Kovács Tamás, a város gazdasági alpolgármestere és Hekáné Szondi Ildikó, a terület önkormányzati képviselője vett részt. Az alpolgármester elmondta, január körül kezdte a Szegedi Vízmű Zrt. a Zrínyi utca és a Rerrich Béla tér közötti ivóvízvezeték felújítását, majd a Rerrich Béla téri és a Tisza Lajos körúti rész következett, a vezetékcserék után pedig újraaszfaltozták a tér körüli járdát és utat.

Magának a térnek a rendbetétele ezután kezdődött, ahogy azt Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester még korábban elárulta lapunknak, egyelőre csupán a korábbi állapot lett visszahozva, tehát az aszfalt helyére aszfalt került, a szétfagyott klinkertéglát kicserélték a támfalakon és az aszfalt között, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szakemberei pedig a szökőkutat hozták rendbe, ami már egy ideje nem üzemelt.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Nagy Sándor előző cikkünkben azt is elmondta, a mostani javítások azért készülnek, mert a már elindított, EU-s forrásból tervezett, előkészítés alatt álló projektek – mint például a rakpart, a Gogol utca vagy további zöld város projektek – a 2021–27-es uniós fejlesztési időszak forrásait lekötik, így középtávon nagy rekonstrukcióra nem látszik forrás az Aradi vértanúk terén.

„Nagy öröm, hogy az Oskola utca után megújult az Aradi vértanúk tere is, ahol a jövőben méltó környezetben tudunk majd emlékezni az aradi vértanúkra” – nyilatkozta a szeged.hu-nak a városrész önkormányzati képviselője, Hekáné Szondi Ildikó, majd megemlítette, hogy napokon belül elkezdődik az árvízi emlékmű és környezetének rekonstrukciója is.