Újabb három szegedi intézmény kért iskolaőröket

Szegeden is tovább bővül azoknak az iskoláknak a köre, ahová az intézmények kértek iskolaőröket, hangzott el a Szeged Televízió adásában. Ezzel ötre nőtt azon közép- és általános iskoláknak a köre, melyekben szeptembertől ilyen állásban dolgoznak majd a rendőrség kötelékébe tartozó személyek. A riport szerint az eddigi tapasztalatok kedvezőek a városban, szerencsére nem kellett intézkedniük egyik iskolában sem mindezidáig.

Az első két szegedi intézmény a Krúdy Gyula Szakképző Iskola és a József Attila Általános Iskola volt, melyek már 2020-ban csatlakoztak a programhoz, a lista most szeptembertől egyelőre a Gábor Dénes Technikum és Szakgimnáziummal, valamint a Móravárosi Szakképző Iskolával bővült, a harmadik intézményt nem nevezték meg.

Megszólaltattak egy iskolaőrt is, ő azt mondta, a tanárok már a kezdetektől fogva várták az érkezésüket, nyitottak és érdeklődőek voltak, a diákoknak viszont több idő kellett, hogy megnyíljanak feléjük. Az őröket egyébként a vármegyei rendőrség toborozza egy háromhetes képzéssel, ám közben továbbképzésen is részt kell venniük. Középfokú végzettség, erkölcsi bizonyítvány és egészségügyi megfelelés is feltétel a munkához.

Az iskolaőrök rendszerét még 2020 nyarán szavazta meg a parlament a kormánypártok kezdeményezésére, akkor már szeptembertől élesedett is a rendszer. Az iskolaőrök bevetésének, bevezetésének célja hivatalosan az iskolai erőszak visszaszorítása volt. A szakmai szervezetek tiltakoztak az iskolaőrség ellen, szerintük az iskolai erőszak problémáját a megelőzéssel lehetne orvosolni.

A Népszava márciusi adatkéréséből kiderült, hogy az iskolaőrség 2020 szeptemberi bevezetése óta összesen 618 esetben intézkedtek az iskolaőrök, ezek közül 152 alkalommal büntetőeljárás, 77 esetben pedig szabálysértési eljárás indult.

Fotó: Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság