Két perccel lesz csak gyorsabb a busz a megszűnő Mezőhegyes–Újszeged vasúttal szemben

Nemrég került nyilvánosságra, hogy a MÁV-Volán-csoport augusztus 1-jétől 10 regionális vasútvonalon autóbuszokra váltja a többségében Bz motorvonatokat, ezzel gyakorlatilag megszűnik létezni az Újszeged–Mezőhegyes vasútvonal is. Az intézkedéseket a Lázár János-féle Építési és Közlekedési Minisztérium rendelte el.

A vasúttársaság legújabb közleménye az ügyben egyenesen arról ír, hogy a bezárt mellékvonalakon „a korszerű, légkondicionált autóbuszokkal kiszámíthatóbbá és a korábbinál kényelmesebbé válik az utazás”. Szerintük ez növeli a megbízhatóságot és a minőséget is, ugyanis a buszok többnyire érintik a vasútállomásokat, vagy közeli Volánbusz-megállóhelyeken állnak meg.

Ezek az autóbuszmegállók – néhány kivétellel – a vasúthoz képest a lakott területekhez közelebb vagy a falvak központjában helyezkednek el, emellett akár több helyen is megállnak a buszok. Az is kiderült, hogy a Credobus Econell 12 típusú buszokat állítják hadrendbe, melyek légkondicionáltak, elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint USB-csatlakozóval rendelkeznek.

Azt írják, a legtöbb esetben csak néhány perccel lesz más a menetidő a vasúthoz képest, a 121-es számú Újszeged–Mezőhegyes vonalon például

a vasúti 103 perces menetidőhöz képest 101 perc lesz a buszozás.

Csak kicsit lesz más az útvonal is, a buszok a települések központjában haladnak és állnak meg, nem pedig a településközpontoktól távolabb fekvő vasútállomásoknál. A Mars téri autóbusz-állomás a közlemény szerint a helyi és helyközi közlekedési kapcsolatok szempontjából kedvezőbb az utasok számára, de a vasútvillamos két megállója is elérhető pár perces sétával.

Azt ígéri a vasúttársaság, hogy a bezárással érintett regionális vonalakon az Építési és Közlekedési Minisztériummal közösen monitorozza majd az utasforgalom alakulását, hogy szükség esetén módosítsanak a bevezetett rendszeren.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI