Gulyás Gergely szerint Botka László felelős városvezető, míg Karácsonyt Gyurcsány irányítja

Még csütörtök délelőtt tartott Kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, erről lapunk is beszámolt. Ám a fontosabb témák kitárgyalása után, az újságírói kérdéseknél felbukkant Botka László, Szeged polgármestere is.

A Kormányinfó élő felvételének 1 óra 10 perce után jön az ominózus pillanat, amikor Gulyás Gergely a Magyar Hírlap újságírói kérdésére arról kezdett beszélni, hogy Karácsony Gergely csődbe viszi Budapestet miközben jelentősen nőttek az adóbevételek is. Ezzel szemben, amikor Karácsony 2019-ben Tarlóstól átvette a vezetést, a fővárosnak akkor több mint 200 milliárdos tartaléka volt.

A Magyar Hírlap újságírója korábban nem nevezte ugyan meg konkrétan, de vidéki ellenzéki városokkal állította szembe Karácsony Gergely tevékenységét, Gulyás Gergely erre viszont már konkrét példával, megnevesítve válaszolt: „Míg valóban ön is említi, mondjuk Botka Lászlóval, Szeged polgármesterével nem voltunk, és valószínűleg nem is leszünk már egy pártban, de

soha olyan, hogy Szeged a fizetőképtelenség határára került volna, vagy csődbe ment volna, ez fel sem merült.” 

Ez azért is érdekes, mert a helyi Fidesz-KDNP azzal kampányolt még 2011-ben, hogy Botka László adósságspirálba taszította a várost. Gulyás Gergely továbbá úgy gondolja Botka Lászlóval kapcsolatban, hogy „vannak olyan városvezetők, akik képesek felelősen gazdálkodni és kormányozni a városukat (...), de ilyen felelős gazdálkodás Budapesten nem zajlott”.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A Hírlap újságírója ezután az okokra is rákérdezett: megemlítette, hogy többször felmerült, Karácsony Gergely Gyurcsány útmutatása mentén halad. „Elképzelhetőnek tartja-e, hogy ez azért lehetséges, mert Botka úrra, Szeged polgármesterére nem gyakorol ilyen hatást Gyurcsány Ferenc?” – tette fel a nagy kérdést.

Erre azt felelte a miniszter, hogy matematikai tény, miszerint Karácsony csak akkor tud a fővárosi közgyűlésben döntést hozni, ha Gyurcsány Ferenc jóváhagyja. Azt nem tudja, hogy Szeged esetében ennek milyen jelentősége van, de Gulyás azzal vont párhuzamot, hogy amikor Gyurcsány volt nagy befolyással az ország irányítására miniszterelnökként, akkor az ország is csődbe ment szerinte.

Külön érdekesség, hogy Gyurcsány Ferenc szegedi látogatásakor a helyi Fidesz-KDNP arról adott ki közleményt, hogy az egykori miniszterelnök elkezdte kijelölni a „dollárbaloldal” helyi embereit is. Német Ferenc képviselő abbéli véleményének is hangot adott, hogy a gyurcsányista baloldal ajánlata” a szegediek megsarcolása, a megszorítás politikája, a gőg, a hatalmaskodás politikája. Szeged, a szegediek ennél biztosan többet érdemelnek.”