Felavatták szombaton a hídfő környezetének felújításáért kapott Hild-díjat

Hild János-díjat kapott Szeged a Belvárosi híd térségének megújításáért a Magyar Urbanisztika Társaságtól, az elismerést jelző emlékművet, Bánvölgyi László szobrászművész alkotását, szombaton avatták föl – tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.

A közlemény idézte Botka Lászlót, aki szerint az elmúlt több mint húsz évben az önkormányzat hangsúlyt fektetett arra, hogy Szeged minden városrésze fejlődni tudjon, megújulhasson. A városvezetés egyik fő küldetése az volt, hogy a történelmi belvárost is a XXI. századi igényekhez alakítsák.

A Móra Ferenc Múzeum központi épülete, a belvárosi hídfő és környékének felújítása 2019-ben kezdődött, a város saját és uniós forrásból több mint négymilliárd forintot fordított erre. Egyszerre, egymáshoz kapcsolódóan újult meg a múzeum, a vár, a Móra park, a Roosevelt tér, a Stefánia, a Belvárosi hídfő, a Híd utca és az Oskola utca. Nemcsak a kulturális intézmények újultak meg, hanem azok környezete is.

A Zöld Város program keretében újra parkosították a Tisza-part belvárosi szakaszát, és a fejlesztések eredményeként a sétálók, a kerékpárosok és az autósok is biztonságosan közlekedhetnek erre.

A Hild János-díj a Magyar Urbanisztika Társaság legrangosabb kitüntetése, mellyel 1968 óta ismerik el a településfejlesztésben, illetve a településrendezésben kiemelkedő eredményt elérő települések, illetve személyek munkáját. Az elismerést jelző – német jura mészkőből és bronzból készült – emlékművet, Bánvölgyi László szobrászművész alkotását, a Móra Ferenc Múzeum mellett állították fel.