Csak a nem kormánypárti sajtó mehetett be Donáth Anna szegedi fórumára

Kedden mi is kaptunk meghívót Donáth Anna momentumos európai parlamenti képviselő csütörtöki szegedi fórumára, amelyen a párt által az ország legnépszerűbb politikusának titulált Donáth az ország jövőjéről, Európával való kapcsolatunkról, inflációról, oktatásról beszélt, illetve arról, milyen tervei vannak mindezekre a Momentumnak.

Az eseményről – ahogyan az ilyenkor megszokott – tudósított az önkormányzati sajtó, részletesen beszámolva Donáth és az őt felvezető Mihálik Edvin helyi képviselő beszédéről. Rajtuk kívül azonban más sajtó, nevezetesen a mindig is jobbolali elköteleződésű, időközben a KESMA-médiabirodalom részévé is vált SzegedMa, is szeretett volna beszámolni, kérdéseket feltenni, őket azonban már az ajtóban visszafordították.

A lap minderről cikket írt Donáth Anna szegedi rendezvényére csak a dollármédiát engedték be címmel, amiben volt balliberálisozás és gyurcsányozás, de leírták azt is, hogy a megfigyelésük alapján inkább idősek által érdekelt eseményről hogyan pattantak vissza. „Meghívott sajtónk van, ki kell kísérjelek” – mondta a lap munkatársának a rendezvény egyik lebonyolítója.

Forrás: Donáth Anna Facebook-oldala

Mivel hiszünk a sajtó egyenlőségében és a tiszta versenyben, szerettünk volna utánajárni, hol is bukott el a történet, miért nem tudott egy az országot vezetni kívánó párt első embere szegedi eseményéről mindegyik sajtó beszámolni. Először a Momentum Mozgalom sajtóosztályát kerestük meg, ahol azt a választ kaptuk, hogy az esemény regisztrációhoz volt kötve, és mivel „az egyik ott megjelent médiamunkatárs nem tudott előzetes regisztrációt felmutatni, ezért a helyszínen tartózkodó kollégáknak nem volt lehetősége őt beengedni”.

Ez eddig okénak is hangzik, a sajtót gyakran kötelezik előzetes regisztrációhoz, például hogy tudjanak a létszámokkal számolni a szervezők. A szerkesztőségünk által kedden kapott meghívóban is szerepel, hogy amennyiben résztvennénk a fórumon, azt egy válaszemailben jelezzük az esetleges technikai igényeinkkel együtt.

Akkor ennyire egyszerű a sztori, nem? A SzegedMa nem regisztrált, így jártak, gondolhatnánk. Megkerestük a lapot is, ahonnan a Kapitány Gergely távozása után az operatív feladatokat átvevő Kibédi Péter felelős szerkesztő válaszolt. „A Facebook-esemény alapján mentünk, ahol emlékeim szerint nem jelezték, hogy a sajtónak regisztrálnia kell. Meghívót – ahogy a szegedi baloldali eseményekre sem – természetesen nem kaptunk” – írta.