Távozott a SzegedMa éléről Kapitány Gergely, nincs főszerkesztője a lapnak

Négy év után leköszönt a szegedma.hu hírportál éléről Kapitány Gergely főszerkesztő – értesült a Szegeder.hu. A szegedi kormányközei újságot már eddig is a Délmagyarország szerkesztőségéből készítették, most újabb változások várhatók, információink szerint Kapitány is ezért távozott.

A 2008-ban alapított SzegedMa egy sokáig magántulajdonban lévő, mindig is jobboldali elköteleződésű lap volt, tavaly áprilisban azonban már arról írtunk, hogy a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) tartozó Délmagyarország Szabadkai úti szerkesztőségébe költözik az addig a Szentháromság utcában működő városi portál, amely szintén része a KESMÁ-nak. Ezt akkor Kapitány úgy kommentálta a Szegedernek, hogy a döntés oka „kizárólag a költséghatékonyság, így döntött a tulajdonos”.

Csorbuló pozíció

Ez a tendencia folytatódni látszik, ugyanis bár a portálnál látványos átalakulások nem történtek a közelmúltban, az észrevehető volt, hogy a két lap az összeköltözésen túl is szorosabban kezdett együttműködni, például több fotós is távozott a megyei újságtól, és azon eseményeknél, ahonnan a Délmagyarország és a SzegedMa is tudósított, gyakran csak egy fotós volt jelen, akinek képei mediaworks-ös megjelelölést kaptak a kész cikkekben.

Kapitány értesüléseink szerint azért távozott, mert a SzegedMát jobban központosítani tervezik, és így kvázi megszűnt volna hatásköre mint főszerkesztő, a tartalom egy részébe már nem szólhatott volna bele. Ezek a változások már egy ideje kilátásban voltak, de csak mostanában körvonalazódtak a részletek. Úgy tudjuk, megszüntetni továbbra sem tervezik a SzegedMát, mint brand megtartanák, viszont egyre kevesebb forrásból.

Kapitány neve csütörtökön már nem szerepelt a SzegedMa impresszumában, ahol jelenleg nincs is főszerkesztő feltüntetve. (A Wayback Machine nevű internetarchívum-oldal szeptember 29-i rögzítése alapján aznap még ott volt Kapitány mint főszerkesztő.) A felelős szerkesztő továbbra is Kibédi Péter, illetve két újságíró szerepel még. Ha összevetjük a szeptember 29-i és a mai impresszumot, további változás, hogy eltűnt Kapitányon túl további három munkatárs neve, többek között a lap fotóriporteréé is.

Kapitány nem cáfolt

Információink szerint a szerkesztőséget csütörtökön tájékoztatták a változásról. Aznap kerestük levélben az egykori főszerkesztőt, amire

Kapitány azt írta, szerződése értelmében nem nyilatkozhat semmilyen ügyben, tehát nem cáfolta a hírt.

Levelének aláírásában csak a Pécs Aktuál nevű pécsi lap szerepelt, amely impresszumában mint újságíró van feltüntetve, itt az alapítás óta szervesen részt is vesz a portál alakításában. A SzegedMán utolsó cikke november 13-án vasárnap jelent meg, ebben arról ír, hogy a szegedi önkormányzati portál, a szeged.hu már a Fidesz emberének tartja Joób Mártont, a költségvetési csalással vádolt szegedi önkormányzati képviselőt. Erről egyébként mi is írtunk.

Kérdéseket küldtünk csütörtökön a SzegedMát kiadó Mediaworks Hungary Zrt.-nek és Bonifert Gábornak is, aki a Délmagyarország kiadóigazgatója és lapcsalád-igazgató a Mediaworks-nél, ám cikkünk megjelenéséig senkitől sem kaptunk választ. Azt kérdeztük, igaz-e, hogy Kapitány távozott a SzegedMától, és ha igen, miért; hogy ki veszi át a lap vezetését, ki lesz a főszerkesztő; milyen más változások várhatók még; és hogy milyen tervek vannak jelenleg a SzegedMával a jövőre nézve.

Nincs új főszerkesztő

Kapitány Gergely 2006–14 között még Páva Zsolt fideszes polgármester mellett volt kommunikációs munkatárs Pécsen, majd 2014-ben alapította meg az OK!PÉCS nevű hírportált, aminek 2019-es megszűnéséig főszerkesztője és tulajdonosa volt. Pécsen szervesen részt vesz azóta is a 2020 márciusában alapított Pécs Aktuál életében, ami ma az egyik legolvasottabb hírportál a baranyai városban.

Szegedre 2017 végén került, amikor felkérték, hogy segítsen design és struktúra szempontjából is átalakítani a SzegedMát. Miután ezt sikerült végigvinni, 2018 tavaszától felkérték főszerkesztőnek, amit információink szerint az addigi csapat nem látott szívesen,

ezért fokozatosan lemorzsolódtak a kollégák.

A főszerkesztő addig az a Pintér M. Lajos volt, aki ekkor a vásárhelyi promenad24.hu főszerkesztője lett, a felelős szerkesztő pedig Megyeri Lajos, őket váltotta Kapitány és Kibédi. Végül csak a SzegedMa egyik fotóriportere maradt, egyébként még az irodavezető is távozott.

Hogy ki kerül most Kapitány helyére, kérdéses, de arra van esély, hogy a SzegedMa második embere, Kibédi Péter felelős szerkesztő veszi át a portál irányítását, aki a Szeged-Csanád Grosics Akadémiánál kommunikációs vezető. Persze kívülről is jöhet valaki, de akár az is elképzelhető, hogy – mivel a két lap egyébként is egy kéz alatt működik már – a Délmagyarországból fogják a SzegedMát is vezetni.

Együttműködünk a Telexszel, hogy Budapesten és egész Magyarországon olvashassanak az emberek a legfontosabb és legérdekesebb szegedi témákról és történésekről. Ez a cikk ezen együttműködés keretén belül jelenik meg a Telexen is. Ha szeretnéd, hogy még több sztorit tudjunk feldolgozni, támogasd a Szegedert!