Háromméteres kopjafát avattak Horthy tiszteletére vasárnap a Tisza-parton

Nemzeti összetartozás napi megemlékezést tartott vasárnap a Vitézi Rend Csongrád-Csanád, Békés vármegyei törzskapitánysága a Horthy úszóháznál. A rendezvény keretei közt Dorogi György, a Csongrád-Csanád Vármegyei Önkormányzat független képviselője is felszólalt, aki szerint 103 éve próbáljuk meghallatni a világgal gyászunkat, de míg egy kreált ország határainak egy méteréért is összeállnak, a mi problémánk senkit nem érdekel.

A megemlékezés keretei között Horthy-emlékművet is avattak, ennek kapcsán a képviselő kiemelte, Horthy Miklós emlékének ápolása még mindig tabu, de ha nem lett volna, a magyarok szétszéledtek volna, és nem lenne ma nemzetünk.

„A meleg büszkeség itt előrébb való, mint a nemzeti büszkeség” – fogalmazott a Délmagyar beszámolója szerint.

A felavatott három méter magas kopjafa a kormányzó életútját mutatja be. Bárdos Zoltán, fafaragó készítette, mint ahogy azt a vándorbölcsőt is, „amelyet mostantól nemzeti érzésű családok kapnak majd meg a rendtől”. A kopjafát Répási István, református lelkész is megáldotta.

A Vitézi Rend tavaly október 15-én emléktáblát is avatott volna Horthy Miklós tiszteletére a Délvidék Házban, ahol a meghívó szerint Karol Biernacki, a Lengyel Nagykövetség tiszteletbeli konzulja, Dorogi György, valamint Mihálffy Béla, Fidesz–KDNP-s országgyűlési képviselő is mondott volna beszédet. Ez ellen Botka László polgármester, illetve a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is tiltakozott.

Mihálffy Béla a Szegedernek úgy nyilatkozott, „Horthy kiállításra és Horthy dombormű avatására semmilyen meghívást nem fogadtam el”. Az avatás végül elmaradt, a domborművel kapcsolatban akkor a készítőt, Túri Török Tibort is felkerestük, a róla készült riportunk itt olvasható.