Kilencedik lett a szegedi csapat a villamosvezetők Európa-bajnokságán

Rotterdam és Bázel között a kilencedik helyet hozta el a szegedi csapat szombaton az idén Nagyváradon megrendezett villamosvezetők Európa-bajnokságán, ahová huszonöt városból érkeztek.

A Kórnika Online cikke szerint voltak versenyszámok, ahol villamosokkal kellett tekézni vagy éppen biliárdozni, utóbbi során a versenyzőknek először a Teleki (Városháza) utca irányából 25 kilométeres sebességre kellett felgyorsítani, majd egy adott ponton megállni, majd olyan sebességgel továbbhaladni, hogy a villamos elülső lökhárítójával éppen megfelelő erővel lökjék meg a sínen felállított biliárdasztal dákóját ahhoz, hogy az úgy pöccintse el a golyót, hogy az a lehető legnagyobb értékű mezőben álljon meg.

Egy másik feladat során úgy kellett megállniuk, hogy a villamos harmadik ajtaja egy megadott ponttal egy vonalban legyen, a záró feladat volt a tekés, azaz hogy egy jókora, felfújt gumilabdát hozzanak mozgásba a villamos orrával, majd időben fékezzenek, és állva szurkoljanak annak, hogy a labda minél többet leterítsen a villamossíneken felállított, jókora bábuk közül.

Adrian Revnic, a Nagyváradi Helyi Közlekedési Vállalat (NHKV) igazgatója arról beszélt, hogy az, hogy a város adott otthont az eseménynek, több okból is pozitívum, egyrészt azt jelzi, hogy a váradi tömegközlekedés rajta van Európa térképén, másrészt az Eb révén a résztvevők – és az élő online közvetítés nézői – is szembesülhettek azzal, milyen szép a város.

A versenyt Bécs nyerte, őket követte Göteborg, Prága, Stokholm, Zágráb, Dublin, Oslo, Rotterdam és Szeged. A másik magyar csapat, a debreceni, a 16. helyen végzett. Miskolc és Budapest nem indult. Az utolsó helyeken Firenze, Kijev és Drezda végzett.

Szegedről egyébként Börcsök Gabriella és Vincze Ferenc utaztak ki, mindketten a Szegedi Közlekedési Társaságnál vezetnek villamost, Börcsök 15, Vincze pedig 6 éve.

Fotó: Tram-EM European Tramdriver Championship / Facebook

Fotó: Tram-EM European Tramdriver Championship / Facebook